Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana 4. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije

OBJAVLJENO 28.11.2018.

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je 4. sjednica Savjeta za sigurnost na prometa na cestama Varaždinske županije na kojoj je podnijeto Izvješće o stanju sigurnosti u prometu na cestama Varaždinske županije, analizirana je i prokomentirana  izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a članovi su mogli čuti i informacije o  pripremi zimske službe.

Sjednicu je vodio predsjednik Savjeta dr.sc. Zvonimir Sabati koji je istaknuo da  ako malo analiziramo stanje na prometnicama ne samo ovdje, nego i u Hrvatskoj, onda doista možemo biti svi skupa zabrinuti jer je bilo dosta prometnih nesreća sa smrtnim slučajem pa nažalost tako i u našoj županiji.

- U biti  to je bio na neki način i motiv da sa strane Savjeta pokušamo apelirati na sudionike u prometu, prije svega vozače pa onda i druge sudionike, da ozbiljno shvate situaciju - rekao je Sabati.

- Ipak, po brojčanim pokazateljima stanje u prometu ide prema boljoj situaciji. Kaže to Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave varaždinske.

- Mi smo zadovoljni sa stanjem sigurnosti na području naše županije, odnosno na području koje pokriva Policijska uprava varaždinska. U prvih 10 mjeseci godine na području županije imamo evidentiranih 40 prometnih nesreća, jest da je to nešto više u ukupnom broju odnosu na prošlu godinu, ali ono što je nama najbitnije, broj stradalih osoba u prometu, dosta se smanjio u odnosu na prošlu godinu pa tako imamo ove godine u periodu od 10 mjeseci, 5 poginulih u odnosu na 7 poginulih prošle godine i imamo oko 20% smanjenja osoba koje su zadobile tjelesne ozljede. Imamo i jednu tendenciju smanjenja alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama i zbog toga smo zadovoljni - objasnio je Danijel Posavec.

- Smanjenju prometnih slučaja trebao bi pridonijeti i najavljena izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, gdje će naglasak biti na oštrijim kaznama poput vožnje u alkoholiziranom stanju. 

NAJČITANIJE NOVOSTI