Službeni internet portal Varaždinska županija

Ilija Srpak osvojio srebrnu medalju na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi

OBJAVLJENO 02.08.2016.

Učenik Prve gimnazije Varaždin Ilija Srpak osvojio je srebrnu medalju na upravo završenoj 48. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, koja se ove godine održavala u Tbilisiju u Gruziji, i to kao najmlađi član hrvatske reprezentacije. Uz Iliju hrvatski reprezentativci osvojili su još i dvije brončane medalje čime su ostvarili jedan od najvećih uspjeha u 17-godišnjoj tradiciji hrvatskog sudjelovanja na tom najprestižnijem, ali i najzahtjevnijem svjetskom natjecanju.
 
Inače, mladim hrvatskim kemičarima ovo nije prvi takav uspjeh. Do sada su osvojili više od 40 medalja, od kojih dvije zlatne i deset srebrnih. U prosjeku od četiri učenika koliko ih ide na olimpijade dva ili tri donesu medalje. Time smo po uspjehu uz bok Slovencima i Srbima, ali smo daleko ispred Makedonaca i Crnogoraca, od kojih potonji do sada nisu osvajali medalje. Štoviše, bolji smo od brojnih europskih zemalja poput Belgije, Francuske, Španjolske, Švedske i Švicarske pa i južnoameričkih zemalja. Olimpijadom obično dominiraju Rusija, Kina, Rumunjska, Ukrajina, Koreja, Singapur, Tajland, Indonezija, a ove godine apsolutni prvak bio je Rumunj.
 
Također, održana je i Srednjoeuropska informatička olimpijada na kojoj su nastupili Marin Kišić i Josip Kelava. Iako nisu osvojili medalje (Kelava je bio nadomak bronce), ipak je plasman u reprezentaciju Hrvatske od četiri člana veliki uspjeh koji je trebalo izboriti. Sada predstoji nastup Marina Kišića na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Rusiji od 13. do 19. kolovoza, a onda i Ilijin nastup na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, doduše, tek u prosincu u Indiji.
 
Bez obzira na buduće rezultate na olimpijadama, učenici su, već i time što predstavljaju Hrvatsku i Varaždinsku županiju (kao jedini na službenim olimpijadama) te Prvu gimnaziju Varaždin, napravili veliki uspjeh jer nikada do sada Varaždinska županija nije imala svoje predstavnike na čak četiri olimpijade u jednoj godini.