Službeni internet portal Varaždinska županija

Predstavljen projekt Heureka

OBJAVLJENO 21.10.2016.

U Županijskoj palači u Varaždinu održano je predstavljanje projekta Heureka u organizaciji Gospodarske škole Varaždin, a u sklopu poziva za dodjelu bespovratnih EU sredstava „Promocija kvalitete i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja na srednjoškolskoj razini“.

Nositelj projekta je Gospodarska škola Varaždin, a partneri su Fakultet organizacije i informatike, I. Gimnazija Split te Hotelijersko – turistička škola Zagreb.

Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Katica Kalodjera Novak istaknula je važnost i cilj samog projekta.

- Ovdje se radi o najbolje rangiranom projektu u županiji te ujedno i najbolje ocijenjenim u Hrvatskoj – rekla je ravnateljica Kalodjera Novak te dodala kako vrijednost projekta iznosi preko milijun i 169 tisuća kuna, a izradila ga je profesorica Gordana Kokanović Krušelj.Istaknula je također, kako je cilj projekta razvoj kurikuluma tri fakultativna predmeta iz informatike te interdisciplinarnih predmeta matematike s informatikom i geografije s informatikom sa svrhom povećanja interesa učenika za STEM (znanost, tehnologija, inženijerstvo, matematika) i ICT područje.

Projekt pridonosi rješavanju navedenih problema u obrazovanju tako što će nastavnici na početku biti educirani u području izrade kurikuluma i u području definiranja ishoda učenja te u korištenju alata za e–učenje i adekvatnih softvera. Nadalje, projektom će se također kreirati kurikulum interdisciplinarnih fakultativnih predmeta matematike i geografije u kojima će se integrirati sadržaji tih predmeta s informatikom. Također, kreirati će se kurikulum fakultativnog predmeta informatike koji će prethodno navedena istraživanja i temeljiti sadržaj kurikuluma na svladavanju programskih jezika. Za izvođenje predmeta izradit će se i nastavnički priručnici te nastavni materijali a učenike u sustavu e-učenje.

Dekan Fakulteta organizacije i informatike prof.dr.sc. Neven Vrček istaknuo je kako je informatička tehnologija pokretač društva te kako fakultet već godinama radi na razvoju i primjeni sustava za učenje i kontinuirano pokušava svoje znanje dijeliti s lokalnom zajednicom i školama koje djeluju na području Varaždinske županije. Napomenuo je kako postoji veliki problem edukacije iz područja informatike, te se upravo tim projektom pokušalo pokazati kako bi trebala izgledati obrazovna vertikala od srednje škole do fakulteta.

Predstavljanju projekta nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, predekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin Nina Begičević Redžep, ravnatelj I. Gimnazije Split Marijan Puljiz te ravnateljica Hotelijersko- turističke škole Zagreb Marija Rašan Križanac.