Službeni internet portal Varaždinska županija

Prosta trnovečka makovnjača i još 12 zaštićenih proizvoda u priručniku za osnovne škole

OBJAVLJENO 03.11.2017.

U knjizi Silvane Fišter „Varaždinska županija“, zavičajnom priručniku za učenike i učenice koji je izdala Školska knjiga, uvršteno je 13 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Varaždinskoj županiji.

U knjizi su nabrojani zaštićeni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, a to su: 1. varaždinsko zelje, 2. vidovečki ginabik, 3. meso zagorskog purana, 4, ludbreški rozetlin, 5. varaždinski klipič, 6. prosta trnovečka makovnjača, 7. purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, 9. kučanski koščičjak, 10, varadžinsko bučino ulje, 11. varaždinski medenjaci, 12. domaća prirodna medena rakija i 13. vabučin.

Uz to je izdvojena fotografija slasne proste trnovečke makovnjače, koja je preuzeta s portala Oblizeki.com. Upravo je glavna urednica Božica Brkan otkrila taj podatak napomenuvši da su jela, odnosno slastice važan dio nacionalne baštine, kao i ekonomije.

Priručnik „Varaždinska županija“namijenjen je učenicima trećeg razreda osnovne škole i služi za upoznavanje županije u kojoj žive, a naslovnicu krasi fotografija dvorca Trakošćan.

NAJČITANIJE NOVOSTI