Službeni internet portal Varaždinska županija

Mladi Europljani upoznaju Hrvatsku

OBJAVLJENO 05.06.2009.

Osim što pruža višestruke mogućnosti osobnog i profesionalnog razvoja Eurodyssée program osnažuje suradnju među regijama. Tako Istarska i Varaždinska županija razmjenjuju svoje strane kandidate, kako bi ih upoznali s ljepotama kontinentalne, tj. jadranske Hrvatske.  

U petak, 5. lipnja 2009., grupa mladih Eurodisejaca iz Španjolske i Francuske koja je trenutno na razmjeni u Istri zajedno sa koordinatoricom programa u Istarskoj županiji, Gordanom Širol, stigla je Varaždin kako bi upoznala kandidate koji su ovdje na praksi, ali i bivše kandidate iz Varaždinske županije koju su se vratili iz europskih regija. Grupa iz Istre boravila je u Varaždinu do nedjelje, 7. lipnja. 

Naime, prvi puta od provedbe Eurodyssée programa u Hrvatskoj, Varaždinska i Istarska županija primile su kandidate u isto vrijeme. Budući da je svrha programa, između ostalog, da mladi Europljani upoznaju regiju i državu u koju dolaze na praksu, koordinatori Varaždinske i Istarske županije odlučili su povezati Eurodisejce.

U petak su svi strani Eurodisejci primljeni u palači Varaždinske županije, gdje je održana konferencija za novinare. Također, za Eurodisejce je održana prezentacija o Varaždinskoj županiji i provedbi Eurodyssée programa u ovoj regiji. Nakon povratka iz Starog grada upoznali su kandidate iz Varaždinske županije koji su sudjelovali u Eurodyssée programu.

U subotu je za sve strane Eurodyssée kandidate organiziran izlet na Trakošćan na kojem su upoznali prirodne ljepote Varaždinske županije, kulturno i povijesno bogatstvo, i posjetili vinsku cestu gdje su isprobali kulinarske specijalitete ovoga kraja.
Nakon Trakošćana uputili smo se na vinsku cestu "Klampotic", gdje smo posjetili vinograd obitelji Kotolenko. Tom prilikom Eurodisejci su saznali sve o proizvodnji i vrstama vina u ovom kraju, koja su zatim i kušali. Na sljedećoj stanici na vinskoj cesti, u restoranu "Turizam Roki", naši gosti probali su tradicionalna zagorska jela s kojima su bili oduševljeni.

Dva tjedna kasnije kandidati koji su boravili u Varaždinskoj županiji, Karine, Francis i Nicolas, posjetili su Istarsku županiju i na taj način upoznali Jadranski dio Hrvatske. Njihovi domaćini bili su Laurie-Anne, Sindy, Florian, Jorge, Miguel i Oscar zajedno sa koordinatoricom programa, Gordanom Širol.

NAJČITANIJE NOVOSTI

Istarska i Varaždinska županija razmjenjuju svoje strane kandidate, kako bi ih upoznali s ljepotama kontinentalne, tj. jadranske Hrvatske.