Službeni internet portal Varaždinska županija

Jačanje sustava civilne zaštite i žurnih intervencija na Zapadnom Balkanu

OBJAVLJENO 14.03.2018.

Pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo i civilnu zaštitu mr.sc. Tomislav Jarmić, zajedno sa djelatnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u sklopu projekta NATO SPS NICS „Zapovjedni sustav nove generacije za upravljanje u kriznim situacijama“ sudjelovao je na obuci za korištenje sustava NICS, na sveučilištu MIT Lincoln Laboratory - Massachusetts Institute of Technology.

NICS je programska platforma koja omogućuje kolaboracijsko djelovanje operativnih snaga u realnom vremenu, a u Američkim Sjedinjenim državama korišten u preko 400 incidenata, uključujući i prirodne nesreće – potrese, poplave požare širokog prostora, te u operacijama spašavanja. 

Države s područja bivše Jugoslavije zbog klimatskih promjerna u zadnjih nekoliko godina pogođene su prirodnim katastrofama, posebno poplavama i klizištima. Novi projekt podržan od NATO-a u okviru Programa znanost za mir i sigurnost (SPS Science for Peace and Security) i Ureda Domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država razviti će i implementirati sustav za lakšu međusobnu koordinaciju između operativnih snaga i poboljšati upravljanje u izvanrednim situacijama u cijeloj regiji. Kod velikih nesreća i katastrofa, dobra komunikacija i koordinacija između operativnih snaga i zapovjedništava je ključ koji osigurava dobro upravljanje u krizama. 

Partneri na projektu su Hrvatska,. Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina. Republika  Hrvatska je zemlja vodeći partner na projektu, a ispred Varaždinske županije uključeni su Vatrogasna zajednica Varaždinske županije i JVP Grada Varaždina. Daljnji koraci su osposobljavanje članova operativnih snaga i stožera civilne zaštite za rad sustavu na  mobilnim i desk-top aplikacijama.

NAJČITANIJE NOVOSTI