Službeni internet portal Varaždinska županija

Održan sastanak petorice župana Sjeverne Hrvatske

OBJAVLJENO 18.06.2018.

U Međimurskoj županiji održao se danas, 18. lipnja, sastanak između petorice župana Sjeverne Hrvatske. Župani Čačić, Bajs, Koren, Kolar i Posavec raspravljali su oko različitih tema značajnih za Sjever Hrvatske, a danas su se posebno dotaknuli zdravstva, obrazovanja i EU fondova. Ove teme posebno su važne jer će se o istima pričati i na sastanku župana s Vladom Republike Hrvatske koja će se održati 4. srpnja u Županijskoj palači u Varaždinu. 

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić danas je govorio o zdravstvu.

- Jedna tema koja se pred nama pojavljuje kao apsolutno najdestruktivnija poruka koja se pojavila u zadnjih desetak godina, a bilo je puno takvih poruka od različitih Vlada, je ovo što nam jasno i glasno poručuje ministar Kujundžić, a Vlada zasada još to nije odbacila – rekao je Čačić o Zakonu kojim bi se privatizirale ordinacije po domovima zdravlja i ljekarne:
- To je Zakon od dvadesetak članaka na koje je poslano pet tisuća primjedbi, a sve se svodi na to da ministar Kujundžić i Vlada Republike Hrvatske žele odlukom ministra, ozakoniti podjelu ordinacija u domovima zdravlja i ljekarnama koje su sada u vlasništvu županija. To je protuustavno. Osobno sam rekao, to je prvi zakon koji ću zabraniti da se provodi. Moj potpis za taj Zakonu neće biti - izjavio je Čačić te dodao kao su se s ovime složili i ostali kolege župani.

Međimurski župan Matija Posavec, rekao je danas više o temi poreznog rasterećenja. Naglasio je da će stav Međimurske županije na predstojećem sastanku Vlade i župana u Varaždinu biti upravo porezno rasterećenje i to rada prije svega. Sada ili početkom iduće godine tražiti će porezno rasterećenje nizom mjera koje će doprinijeti tome da se ukloni nesrazmjer neto i bruto plaće.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Damir Bajs, govorio je o EU projektima i problemima s kojima se Županije susreću, a to je nužnost osiguranja sredstava s nacionalne razine za sufinanciranje provođenja projekta. Ako se to ne dogodi, upitno kako će se dalje povlačiti novci s EU razine. Podsjetimo, na ovaj problem župan Varaždinske županije Radimir Čačić već dugo upozorava, a Varaždinska županija prva je županija po povlačenju novaca iz EU fondova u Republici Hrvatskoj, što znači i da će najjače osjetiti posljedice.

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, rekao je kako država mora biti predvodnica gospodarske diplomacije kroz gospodarske komore. Dodao je da su razgovarali i o centrima kompetencije gdje bi uz Varaždinsku s dva, svaka županija na Sjeveru dobila jedno područje.

Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, podsjetio je da dosad nisu uspjeli razgovarati s premijerom da Vlada napravi program za sjever Hrvatske po uzoru na onaj za Slavoniju. Sa žaljenjem je ustvrdio da do sastanka nije došlo. Također, Kolar je zatražio da se sastanak održi prije srpanjskog sastanka u Varaždinu. Županije sa Sjevera Hrvatske u međuvremenu su osmislile desetak projekata koji bi kroz program za Sjever ušli u financiranje s nacionalne razine.

NAJČITANIJE NOVOSTI