Službeni internet portal Varaždinska županija

Službeno otvorena Prva školska televizija na Elektrostrojarskoj školi, prva takva u Hrvatskoj

OBJAVLJENO 21.11.2017.

U Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu danas je, 21. studenoga, službeno otvorena i predstavljena Prva školska televizija, jedinstveni i prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Novouređeni studio, kao i režiju, montažu, grafičku radionicu te novu opremu županu Radimiru Čačiću, zamjeniku Tomislavu Paljaku i pročelniku Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavu Huđeku te novinarima predstavili su sami učenici zajedno s ravnateljem Elektrostrojarske škole Igorom Kosom, voditeljem projekta Tiborom Bünom i voditeljicom Prve školske televizije Valentinom Šinjori.

Župana Čačića su učenici pozvali u novi studio i intervjuirali ga. Zanimalo ih je što radi u slobodno vrijeme, bi li pristao glumiti u jednom od njihovih filmova, a i kakav je bio učenik. Voditeljima, Lari Oreški i Lovri Cmrečaku, otkrio je da je bio „totalni štreber“.

– Iz svega sam imao odličan, a nikad u životu nisam pao ispit. Znate da sam studirao arhitekturu, a diplomirao sam u prvom predroku kao prvi u svojoj generaciji – ispričao je župan, koji je učenicima bez zadrške rekao da bi pristao i na snimanje filma.

U grafičkoj radionici, koju je obišao na kraju, učenici su mu poklonili kalendar nastao zahvaljujući novom digitalnom printeru vrijednom 120.000 kuna. 

Prva školska televizija djeluje u okviru Centra izvrsnosti iz hrvatskog jezika, a u opremu je uloženo 1.029.119,90 kuna, od čega je Varaždinska županija izdvojila 65 posto ili 674.057,02 kune.

U potpunosti je opremljena za pretprodukciju, snimanje i montažu, odnosno za rad u svim fazama izrade kraćih i dokumentarnih filmova, kao i snimanje nastavnih materijala poput pokusa i vježbi. Prvu Školsku televiziju trenutno se može pratiti u gradu Varaždinu putem kabelske mreže "Magić Telekoma" koji je besplatno ustupio opremu i kanal. Osim kanala, sve emisije objavljuju putem Youtube kanala.

- Ovo je fascinantno. Naši učenici imaju istovremeno prvorazrednu tehniku, montažu i vrhunski zvuk poput profesionalnih televizija. Ulaganja nisu bila mala, a osim Županije i sredstava iz različitih fondova, ozbiljan novac je uložila i sama škola. Prvu školsku televiziju pratiti mogu i građani Varaždina zahvaljujući donaciji Magića, a mi će se uključiti i nastojati da se program emitira u cijeloj Varaždinskoj županiji, jer će građanima zasigurno biti zanimljivo pratiti što učenici stvaraju – istaknuo je župan Čačić.

Prva školska TV je nastala kao rezultat projekta „Kroz školski kurikulum do suvremenih sadržaja i metoda u studijskoj produkciji“, koji je završen u svibnju 2016., a cilj je bio uvođenje novog izbornog predmeta studijske produkcije da bi se četverogodišnji smjer medijski tehničar uskladio s potrebama tržišta rada.

- Mi imamo kurikularnu reformu koja živi. Nismo čekali da nam je netko napiše, nego smo u suradnji sa Županijom i lokalnom zajednicom sve napravili sami. U glavnoj ulozi su naši učenici koji ovdje rade, a toliko im je dobro da ih morate tjerati van iz škole. Poanta je da školujemo mlade ljude koji su spremni za tržište rada, ali i za život – rekao je ravnatelj Igor Kos.

Ove godine je Varaždinska županija, koja je osnivač škole, osigurala sredstva za najvredniju opremu: 12 iMAC računala vrijednih 124.812 kuna, projektor za EPSON i platno od 85.000 kuna, dva TV sharpa za režiju vrijedna 5.075 kuna, kao i printer za digitalni tisak za grafičku radionicu vrijedan 120.237 kuna.

Zahvaljujući tome, kao i preuređenju TV studija koje je završilo u listopadu ove godine, a što je vlastitim sredstvima financirala Elektrostrojarska škola (49.501 kuna), Prva školska televizija u potpunosti je opremljena.

Treba napomenuti i da je preostalih 35 posto ili 355.062 kuna osigurano putem projekta Zaklade Hrvatska za djecu (70.873,51 kn) , ESF projekta Novi kurikulumi (215.000 kn), projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja (13.000 kuna) i vlastitih prihoda Elekstrojarske škole (56.189,37 kn).

Prva školska televizija je započela suradnju s Varaždinskom televizijom, koja njihove emisije "Izgradi šareno" i "Školski tjednik" emitira u svojem programu.

Da rade kvalitetno, potvrđuje, primjerice, da ih je za izradu filma angažirao i Dječji vrtić Varaždin, a njihovi autorski filmovi osvajaju nagrade. Nikola Vnučec i Patrik Šavor dvaput su zaredom osvojili prve nagrade na državnim natjecanjima iz područja multimedije i audiovizualnih tehnologija, a igrani film "Vrba" (Vida Žagar) i dokumentarni film "Milijun dana umjetnosti" (Nikola Vnučec) odabrani su za 22. Filmsku revije mladeži i 10. Four River Film Festival, koji su održani u rujnu 2017.

Dodajmo da su predstavljanju Prve školske televizije prisustvovale zamjenica župana Karlovačke županije dr. sc. Vesna Hajsan Dolinari pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije mr. sc. Marija Medić. 

 

NAJČITANIJE NOVOSTI