Službeni internet portal Varaždinska županija

U tijeku završni radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava u naseljima Trnovec i Zbelava

OBJAVLJENO 17.03.2016.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar danas je u pratnji načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Zvonka Šameca i direktora tvrtke Varkom Vlade Vlašića obišao gradilište u Trnovcu, gdje se odvija završetak izgradnje etape kanalizacijskog sustava naselja Trnovec i Zbelava. Naime, kao što je i prošle godine najavljeno, radovi na završnoj etapi izgradnje južnog sliva odvodnje za mjesta Trnovec i Zbelava ulaze u svoju završnu fazu.

Podsjetimo, krajem 2015. godine započeli su radovi na završnoj etapi izgradnje južnog sliva odvodnje naselja Trnovec i Zbelava, a sve s ciljem puštanja u pogon sustava tijekom prvog polugodišta ove godine. Direktor Varkoma Vlado Valšić izrazio je zadovoljstvo provedenim radovima.

- Što se tiče samih aktivnosti na terenu u tijeku su radovi na izgradnji rasteretnog kanala „Čunica-Plitvica“ s kojim se rješava transport preljevnih oborinskih voda od glavnog kolektora i lokacije PS „Čunica“ do rijeke Plitvice. Vrijednost radova je 5.238.763,00 kuna, a izvođači radova su zajednica ponuditelja Aquatehnika d.o.o. Varaždin i Hidroing d.d. Varaždin. Radovi su u tijeku, a zbog učestalih kiša i nepovoljnih vremenskih uvjeta, ugovorni rok produžen je do 1. lipnja ove godine – izjavio je direktor Varkoma Vlado Vlašić.

U tijeku su i radovi na izgradnji završne etape kanalizacijskog kolektora koji spaja naselje Trnovec s lokacijom PS „Čunica“. Vrijednost tih radova, koje izvodi Aquatehnika d.o.o. Varaždin, je 2.244.000,00 kuna. I ovdje je planirani rok završetka 1. lipnja ove godine.

Osim radova koji su u tijeku, već su izvedeni radovi na tlačnom cjevovodu za transport sanitarne otpadne vode od PS „Čunica“ do PS „Kučan“. Radove je izvela Aquatehnika d.o.o. Varaždin u vrijednosti 300.000,00 kuna. Treba istaknuti i da je u pripremi nastavak radova na prepumpnoj stanici „Čunica“. Radovi su ugovorni sa Zagorje-tehnobetonom d.d. Varaždin, a vrijednost tih radova je 960.000,00 kuna.

- U tijeku su radovi na svim građevinama s ciljem puštanja u pogon južnog sliva naselja Trnovec i Zbelava. Ukupna vrijednost radova ove završne etape je 8.700.000,00 kuna. Do danas izvedeni su radovi u vrijednosti 5.300.000,00 kuna, a putem Hrvatskih voda osigurana su sredstva u iznosu 2.900.000,00 kuna. Očekuje se da će rebalansima proračuna za 2016. godinu Hrvatske vode predvidjeti preostalih 5.800.000,00 kuna, uz uvjet da Varkom d.d. i Općina Trnovec Bartolovečki osiguraju minimalno 20 posto od spomenutog iznosa – zaključio je Vlašić. Ujedno je naglasio važnost završetka sustava kanalizacije na tom području, tzv. južnog sliva, zbog zaštite vodocrpilišta u Bartolovcu. Napomenuo je da se s izgradnjom krenulo prije deset godina i da je dosad uloženo oko 43 milijuna kuna.

Nakon obilaska terena župan Varaždinske županije Predrag Štromar kazao je kako dinamika radova i viđeno potvrđuje obećanje dano krajem listopada.

- Ovdje je bio jedan veliki problem jer je napravljen veliki dio kanalizacije, ali nije bilo spoja do pročistača. Obećali smo žiteljima da će se do svibnja 800 kućanstva moći priključiti, no, rok je zbog nepovoljnih vremenskih prilika pomaknut za mjesec dana znači do početka lipnja. Nakon toga svi stanovnici ovog djela Trnovca moći će se priključiti na kanalizacijsku mrežu – rekao je župan Štromar.

Ujedno je najavio i daljnje planove što se tiče Aglomeracije Varaždin. Riječ je o izgradnji kanalizacijske mreže za naselja Bartolovec i Žabnik čime bi većina kućanstva u Općini imala mogućnost priključka na kanalizacijsku mrežu. Natječaj za taj dio projekta najavio je za kraj travnja odnosno početak svibnja.

Zadovoljstvo što projekt ulazi u svoju završnu fazu izrazio je i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec. Naglasio je da se završetkom ovog projekta konačno ostvaruje ono što je mještanima Trnovca obećano prije više godina.

- Iako nitko od nas, danas ovdje prisutnih, nije odgovoran za obećanja koja su dana mještanima Trnovca prije mnogo godina drago mi je što smo zajednički, dogovorom i suradnjom, riješili jedno važno pitanje za otprilike 800 kućanstva. Mnogi građani prije više godina platili su priključke, ali dosada radovi nisu obavljeni. Ovaj projekt, odnosno mogućnost da se ovako veliki broj kućanstava priključi na kanalizaciju, znači podizanje standarda života mještana – rekao je Šamec.

Ujedno je zahvalio na suradnji i županu Štromaru te direktoru Varkoma Vlašiću.

Obilasku radova su nazočili i  zamjenik župana Alan Košić, direktor Aquatehnike Gordan Novak te predsjednik Općinskog vijeća Mario sačić.

 

NAJČITANIJE NOVOSTI