Službeni internet portal Varaždinska županija

Velika proslava povodom zaštite Varaždinskog zelja na razini EU i 20. rođendana udruge „Zeljari“

OBJAVLJENO 20.03.2018.

U Općini Vidovec jučer je, 19. ožujka, održana velika proslava u čast Varaždinskog zelja, koje je od listopada prošle godine zaštićeno na razini Europske unije. Europska komisija je 3. listopada 2017.godine donijela Uredbu da je Varaždinsko zelje hrvatsko, od proizvođača s područja Varaždinske županije, čime je dobiven status koji jamči zaštitu EU izvornosti.

Borba je trajala punih 15 godina, a zasluge idu Udruzi proizvođača povrća i voća „Zeljari“, Općini Vidovec, Varaždinskoj županiji i Ministarstvu poljoprivrede.

Uoči svečane sjednice udruge „Zeljari“ koja slavi 20 godina rada, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić i predsjednik Udruge Zlatko Zagorec su u Nedeljancu, na ulazu u „zeljarski kraj“, otkrili tablu „Putevi Varaždinskog zelja“. Turistička signalizacija bit će postavljena uz državnu cestu kroz općine Vidovec i Maruševec.

- Sarma je najpopularnije jelo u Hrvatskoj, bez ikakve konkurencije. Jedna trećina zelja u Hrvatskoj proizvodi se u Varaždinskoj županiji, a 40 posto ukupne proizvodnje kiselog zelja nastaje upravo ovdje u vidovečkom kraju. Čak 40 posto svih sarmi u Hrvatskoj se radi od Varaždinskog zelja. Malo je stvari na koje možemo biti tako ponosni i u kojima imamo takvo učešće. Ovim proizvodom cijela Hrvatska šalje gastronomsku poruku svijetu – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Čestitao je svima koji su sudjelovali u postupku zaštite Varaždinskog zelja, koji je trajao čak 15 godina. Osim Varaždinskog zelja, na razini Europske unije zaštićen je i Zagorski puran, dok je u tijeku postupak zaštite za Varaždinski klipič.

Na svečanoj sjednici udruge „Zeljari“ u školsko sportskoj dvorani OŠ Vidovec zamjenik župana Tomislav Paljak je čestitao svima koji su u proteklih 15 godina marljivo i uporno radili na tome da Varaždinsko zelje dobije zaštitu izvornosti na području cijele Europske unije.

Ujedno je u ime Varaždinske županije od udruge „Zeljari“ primio zahvalnicu koju mu je uručio predsjednik te udruge Zagorec.

NAJČITANIJE NOVOSTI