Službeni internet portal Varaždinska županija

Započeli radovi na sanaciji odlagališta otpada u Ludbregu

OBJAVLJENO 28.07.2016.

Grad Ludbreg započeo je s radovima na projektu Sanacija odlagališta komunalnog otpada „Meka“, koji je inače, sufinanciran iz kohezijskog fonda EU. Danas su tim povodom Ludbreg posjetili potpredsjednik Vlade RH Božo Petrov, potpredsjednik Hrvatskog sabora Robert Podolnjak, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, a početku radova nazočili su i  župan Varaždinske županije Predrag Štromar te saborski zastupnik Milorad Batinić.

Zadovoljstvo početkom radova nije skrivao gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

- Riječ je o jednom od najvrjednijih projekata koji su rađeni u Ludbregu. Danas svjedočimo buci bagera i mnoštvu kamiona na ovom odlagalištu, koji ovaj posao trebaju odraditi do početka prosinca kako bismo ispunili uvjete koji je postavila EU- naznačio je gradonačelnik Bilić.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je kako je ovo drugo veliko odlagalište u Županiji koje se sanira, misleći pritom na odlagalište u Ivancu: – Ja se nadam da će radovi biti gotovi do prosinca jer ne bismo htjeli da Grad Ludbreg mora dio novca vraćati EU.

- Nadam se da će po istom ili sličnom modelu vrlo brzo biti riješen treći gorući problem Varaždinske županije,tj. bale u Brezju – rekao je okupljenima župan.

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović naznačio je da se nastoji minimalizirati šteta koja je nastajala godinama, istaknuvši kako Hrvatska mora izgraditi sustav cirkularne ekonomije

Važno je istaknuti kako se na spomenutome odlagalištu otpad odlagao od 1994., a zatvoreno je 2015, kad je ukupna površina odlagališta došla do 34.278 m^2 . Ukupni iznos projekta iznosi gotovo 37 milijuna kuna, od čega EU financira oko 85 %, a Ministarstvo je predvidjelo ostatak sredstva u slučaju nepredviđenih radova.

NAJČITANIJE NOVOSTI