Službeni internet portal Varaždinska županija

Župan Čačić: Zatražio sam od premijera Plenkovića da osobno riješi plaćanje obveza Varaždinskoj županiji ili razriješi Štromara

OBJAVLJENO 10.10.2017.

Varaždinskoj županiji iz državnog proračuna još uvijek nisu isplaćena sredstva za troškove najma za 32 školska objekta izgrađena po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP). Dospjele obveze iznose 30-ak milijuna kuna. 

- Sredstva za JPP projekte nisu isplaćena unatoč dogovoru s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, a u prisustvu predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića, ali i unatoč tome što je ministar financija Zdravko Marić više puta potvrdio spremnost da se dospjele obveze države ispune u najkraćem roku. Dogovoreno je bilo da će sredstva biti isplaćena u srpnju. Iako je isplata neupitna u svakom pogledu, sad se petlja. Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar petlja skupa sa svojom ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak. Izmišlja da mu treba još nekakva promjena u Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koja bi mu dozvolila isplate za najamnine za školske objekte. Međutim, nitko do Štromara nikada nije spomenuo da bi bilo kakve izmjene Zakona bile potrebne. I svi stručnjaci, koje sam konzultirao, stava su da su izmjene potpuno nepotrebne. Unatoč tome, prihvatio sam stav gospodina Štromara, ali on ne prestaje opstruirati isplatu sredstava i nanositi štetu građanima i građankama Varaždinske županije. To čini iako je upravo on kao župan zbog neisplate sredstava za JPP podnio tužbu protiv Vlade 2016. godine. Dakle, tužio je sam sebe – rekao je župan Varaždinske županije na konferenciji za novinare u Županijskoj palači u utorak, 10. listopada.

Prezentirao je javno pismo koje je u ponedjeljak, 9. listopada, uputio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, a u kojem je od njega zatražio da osobno na Vladi pokrene postupak plaćanja obveza Varaždinskoj županiji za JPP projekte te spriječi daljnje opstrukcije potpredsjednika Vlade Predraga Štromara. 

„Molim Vas da donesete osobnu odluku o tome ili razriješite potpredsjednika Vlade Predraga Štromara da bi se spriječilo njegovo daljnje djelovanje na nanošenju štete građankama i građanima Varaždinske županije opstrukcijom povrata sredstava“, naveo je Čačić u javnom pismu.

Ponavljamo, riječ je o 30 milijuna kuna za sufinanciranje dospjelih najamnina za školske objekte i dvorane, kao i budućim uplatama. Škole i dvorane su izgrađene, odnosno dograđene od 2006. do 2009. godine, za vrijeme mandata župana Radimira Čačića, a Sporazum o sufinanciranju troškova najamnina je s Ministarstvom znanosti i obrazovanja potpisan u svibnju 2013.  Sufinanciranje JPP projekata iz državnog proračuna ukinuto je 2016. godine. Iako Ministarstvo znanosti i obrazovanja tijekom 2016. nije osporilo niti jedan zaprimljeni zahtjev za plaćanje, iz državnog proračuna nisu uplaćena sredstva na ime sufinanciranja troškova najma.
Varaždinska županija je 2016., za vrijeme bivšeg župana Predraga Štromara, a sadašnjeg potpredsjednika Vlade, podnijela tužbu na Trgovačkom sudu u Varaždinu zbog neisplate najamnina.

Župan Čačić je o dinamici rješavanja za JPP u Zagrebu trebao razgovarati sa Štromarom i ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, ali je u rujnu zakazani sastanak otkazan. Nakon što je Čačić 27. rujna uputio pismo ministrici Divjak, o čemu je obavijest poslana i premijeru Plenkoviću, novi sastanak je bio zakazan za četvrtak, 5. listopada.
Međutim, ponovno je otkazan do daljnjega, bez ikakvog obrazloženja ili isprike.

Sad je Čačić u javnom pismu o tome izravno obavijestio premijera Plenkovića, a na konferenciji za novinare je zatražio od Štromara da prestane s opstrukcijama. 

-  Još jednom vas lijepo molim da svojim opstrukcijama prestanite nanositi štetu građanima i građankama Varaždinske županije. Vrč ide na vodu dok se ne razbije, pa tako i nanošenje štete ovoj Županiji opstrukcijama. Država će morati platiti svoje obveze, bilo dogovorom koji je postignut, bilo putem suda, no onda će morati isplatiti i zatezne kamate – istaknuo je župan Čačić.

Naveo je da cijela situacija postaje pomalo groteskna. – Štromar javno poručuje i to da će on osigurati novac za energetsku obnovu objekata u Varaždinskoj županiji, a s tim nema baš nikakve veze. Naime, riječ je o EU novcu, Fondu za energetsku učinkovitost i APN-u s jedne strane, te Županiji s druge strane. I dok je 50 posto novca iz EU, preostalih 50 posto daje Varaždinska županija putem škola kojima je osnivač. Mi pripremamo projekte, koje mora odobriti Fond, a APN ih vodi. Zato, gospodo, nemojte „prodavati priču“ da ćete vi nešto osigurati Županiji. Ne ometajte nas u realizaciji EU projekata, vratite naše novce i plaćajte vaše obveze – istaknuo je Čačić.

Naveo je da Štromara brani još jedino Božica Makar, njegova sestrična. - Štromar je izjavio da su oni, HNS, u Vladi izgradili autoceste, POS i riješili brodogradnju. Ne znam tko su to „oni“, meni se činilo da sam ja to radio. Stari sam čovjek, pa zaboravljam, ali ipak imam dojam da sam to ja radio. Vidim da su na „tapeti“ i neke nove stvari, vidim da je sad i brza pruga Štromarova, odnosno Čačićeva pod navodnicima. Svašta čovjek doživi i čuje, ali što je previše je previše – zaključio je župan Čačić.