Službeni internet portal Varaždinska županija

Župan Štromar za osnivanje Područnog carinskog ureda Varaždin

OBJAVLJENO 31.01.2017.

HGK-Županijska komora Varaždin pokrenula je inicijativu, a župan Varaždinske županije Predrag Štromar dao suglasnost da se Ministarstvu financija pošalje prijedlog za osnivanje Područnog carinskog ureda sa sjedištem u Varaždinu.

Naime, prema trenutno važećem ustroju Carinske uprave Carinski ured Varaždin je ustrojstvena jedinica u sastavu Područnog carinskog ureda Zagreb, a koji pokriva Zagrebačku županiju, Grad Zagreb, Karlovačku, Sisačku-moslavačku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju.

Kako je Varaždinska županija prva županija po ostvarenom robnom prometu s inozemstvom od svih županija u Republici Hrvatskoj, a što je vidljivo iz podataka Državnog zavoda za statistiku za 2015. godinu, koncentracija izvozne prerađivačke industrije, ali i ostalih gospodarskih djelatnosti apsolutno zaslužuje osnivanje Područnog carinskog ureda Varaždin.

U prilog tome idu i činjenice da trenutno u Republici Hrvatskoj djeluju šest Područnih poreznih ureda od kojih je jedan i Područni ured Sjeverna Hrvatska sa sjedištem u Varaždinu, pa je logično da regija Sjever bude zastupljena i Područnim carinskim uredom Varaždin.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar podržavajući ovu inicijativu izrazio je nadu kako će Ministarstvo financija prihvatiti ovakav zahtjev.

- Nadam se da će Ministarstvo prihvatiti ovaj zahtjev. To što je Varaždinska županija po izvozu na prvom mjestu samo je dokaz da se unatoč svemu gospodarstvo, ne samo drži dobro, nego se i razvija. Uz to što smo bilježili kontinuirani pad broja nezaposlenih, u proteklom su razdoblju zabilježene i nove investicije, što je doprinijelo i otvaranju novih radnih mjesta i povećanju zaposlenosti. Sve to rezultat je dobre kontinuirane politike koju će Varaždinska zupanija nastaviti i u narednom razdoblju. Od Ministarstva očekujem podršku, kao uostalom i od cijele Vlade. Kad kažem podršku, mislim na naše projekte koji tek čekaju realizaciju. Ali mislim i na to da se napokon ostvare barem neka premijerova obećanja, a jedno je i decentralizacija koja je preduvjet za još veći gospodarski razvoj – rekao je župan Štromar.

Osnivanjem Područnog carinskog ureda Varaždin gospodarskim subjektima olakšalo bi se poslovanje, omogućio izravan i kvalitetan pristup informacijama te unaprijedilo poslovno okruženje. Također, Područni carinski ured Zagreb preopterećen je prevelikim obimom poslova, obzirom na teritorij za koji je nadležan kao i na broj gospodarskih subjekata koji se nalaze na području njegove mjesne nadležnosti, a što gospodarskim subjektima vrlo često onemogućuje pravovremenost rješavanja problema i ostvarivanja prava vezano uz propise iz nadležnosti Carinske uprave.