Službeni internet portal Varaždinska županija

„Petrajski kurenti“ kod zamjenika župana Paljaka

OBJAVLJENO 14.02.2018.

Na sam Fašnik Županijsku palaču posjetili su „Petrajski kurenti“, a primio ih je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak koji im je s ponosom pokazao palaču te se tom prigodom informirao  o aktivnostima i nastupima u kojima sudjeluju kurenti. Zamjenik župana Paljak je naglasio kako  kurenti čuvaju lijepe fašničke običaje i tradiciju ovoga kraja te su i svojevrsna atrakcija, poglavitio kada nastupaju van Općine Petrijanec, ali i Varaždinske županije.

-  Lijepo je da se jedna skupina ljudi organizirala i da na jedan zanimljiv i atraktivan način daje doprinosi kulturnom te društvenom životu svoje općine. Posebno su zanimljive maske koje su ručno izrađene, a imao sam prilike čuti da su kurenti pozvani na skoro sva organitzirana fašnička okupljanja u našoj Županiji – rekao je zamjenik župana kojemu su „Petrajski kurenti“ objasnili kako je ideja o njima potekla još šezdesetih godina prošloga stoljeća i to inicijativom i zalaganjem tadašnjih učiteljica koje su radile u Osnovnoj školi u Petrijancu.

- Oko Božića kada se kolju purice za blagdanski stol, tada oglasima molimo naše sumještane da nam poklone perje za izradu maski i praktički od tih dana već počinje priprema za fašnikovanje – naglasili su „Petrajski kurenti“.

NAJČITANIJE NOVOSTI