Službeni internet portal Varaždinska županija

„Rode“ predstavile monografiju o Domovinskome ratu

OBJAVLJENO 28.11.2017.

U Županijskoj palači u Varaždinu članovi Udruge specijalne policije „Roda“ predstavili su prigodnu monografiju „Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990. – 1996.“ Predstavljanju monografije su uz ratne zapovjednike generaleMladena MarkačaiŽeljka Sačića, prisustvovali i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak, predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek.

Prvi se prisutnima obratio glavni urednik monografije, ujedno i predsjednik Udruge veterana „Rode“ Goran Mihalićkoji je naglasio  kako je svrha izdavanja monografije da ljudi koji su se borili za svoju domovinu ostanu zapamćeni i kada nas više ne bude.

General Mladen Markač je naglasio kako treba čuvati i njegovati istinu o Domovinskome ratu.

- Hrabro smo se suprotstavili agresoru i zajedničkim snagama smo obranili našu Domovinu. Velika je tu zasluga pripadnika „Roda“ koji su pokazali iznimnu snalažljivost, domoljublje i entuzijazam diljem ratišta – rekao je general Markač.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je naznačio kako je naša obaveza da se trajno ponosimo članovima Specijalne policije Policijske uprave Varaždinske koje su svoj dobar glas pronijeli u svim oslobodilačkim akcijama, od akcije Maslenica, Medačkog džepa pa sve do Bljeska i Oluje.

- Najelitnija jedinica koju je tijekom rata imala PU varaždinske i međimurske županije, koje su tada bile zajedno. 18.3.1991. još nije bilo formirane hrvatske vojske, čak nije bilo niti obučenih jedinica. Ono što karakterizira Rode je da su tijekom cijelog rata u svim ratnim operacijama, a posebno u onom napadnom dijelu, sudjelovale. Posljednji pokušaj proboja prema Vukovaru odradili su pripadnici Roda. Ukupno 11 poginulih, 50 ranjenih, za takvu jedincu specijalnih postrojbi je bila velika žrtva. Treba spomenuti kako su 400 dana proveli na jugu Hrvatske, i to u kontinuitetu. U Hrvatskoj je puno jedinica, vojnih i policijskih, bilo upotrebljavano u ratnim djelovanjima u različitim razinama intenziteta, ali Rode su stalno bile u samom vrhu, nikad u pričuvi – naglasio je župan Čačić.

NAJČITANIJE NOVOSTI