Službeni internet portal Varaždinska županija

U Novome Marofu izgrađen palijativni centar, traje unutarnje uređenje, a slijedi opremanje

OBJAVLJENO 11.05.2018.

U Novome Marofu se dovršava palijativni centar, prvi veliki zdravstveni objekt u Varaždinskoj županiji koji će u potpunosti biti izgrađen i opremljen EU novcem. Izgradnja je počela u rujnu prošle godine, a takozvani spojni objekt u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Opće bolnice Varaždin sada je već pod krovom, dovršava se energetski učinkovita fasada, a u tijeku su radovi na unutrašnjem uređenju.

Gradilište su u petak, 11. svibnja, obišli pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić, zamjenik župan Varaždinske županije Robert Vugrin, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić i drugi uzvanici, a u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata u Hrvatskoj 2018. godine. Opća bolnica se time uključila u događanja koje organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU uz podršku Europske komisije, a s ciljem da se javnosti predstave projekti koje daju značajni doprinos razvoju lokalne i regionalne zajednice.

Izgradnja spojnog objekta u Novome Marofu financira se bespovratnim EU novcem, iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. Projekt je vrijedan 51,5 milijuna kuna, a njime će se dobiti iznimno važni zdravstveni prostori: bolesničke sobe sa 72 nova bolnička kreveta palijativne skrbi za posebno ranjive skupine, pripadajući prostori za rad bolničkog palijativnog odjela, bazen za obavljanje hidroterapije, prostori za fizikalnu terapiju i prostori patologije. Uz to će biti nabavljena oprema vrijedna 13,9 milijuna kuna za sam palijativni centar, ali i za cijelu Službu za produženo liječenje i palijativnu skrb.

Gradilište je otvoreno 8. rujna prošle godine, na sam Dan Varaždinske županije, i to nakon što se čak pet godina čekalo na početak radova.

– Situacija je bitno drukčija. Prije šest mjeseci imali smo samo temelje, a danas imamo praktički gotovu zgradu. Trenutno se uređuje unutrašnjost i uskoro očekujemo opremanje zgrade. Kroz četiri mjeseca zgrada bi trebala biti spremna za palijativne pacijente – izjavio je ravnatelj Kudelić te dodao da će s ukupno 89 krevet Služba u Novom Marofu biti nacionalni palijativni centar.

I zamjenik župana zadovoljan je brzinom radova.

– Radovi napreduju i brže nego smo očekivali. Središnja i sjeverozapadna Hrvatska imat će dovoljno kreveta za svoje najteže bolesnike u ovom reprezentativnom palijativnom centru. Podsjetio bih da je u Varaždinskoj županiji u posljednjih godinu dana pokrenuto 360 milijuna kuna vrijednih projekata u zdravtsvu. Ovaj je vrijedan 51,5 milijun kuna – kazao je Vugrin naglasivši da se ne investira samo u objekte, „u zidove“, već i u opremu te u edukaciju medicinskog osoblja.

Kao dobar primjer provedbe europskog projekta, izgradnju i opremanje objekta u Novom Marofu, ocijenio je i pomoćnik ministra zdravstva za financije, EU fondove i nabavu.

– Zadovoljni smo tijekom realizacije ovog projekta koji prati trendove zdravstva, a to je razvoj palijativne skrbi – rekao je Žanić.

Gradonačelnika Novog Marofa veseli razvoj bolnice i nova radna mjesta.

– Nadam se da s ovim neće stati investicije u novomarofsku bolnicu, da će se nastaviti. Imamo prekrasan park kojeg treba urediti. Prostora je puno kao i mogućnosti za razvoj bolnice – dodao je Jenkač.

Za novi objekt palijativnog centra u Novom Marofu u tijeku je i postupak javne nabave za medicinsku opremu i namještaj, koji je objavljen 3. svibnja, a rok za dostavu ponuda je 4. lipnja. Osim što će biti nabavljeni defibrilatori s EKG monitorom, EKG aparati i ostali uređaji neophodni za palijativnu skrb, novomarofska bolnica će zahvaljujući EU sredstvima dobiti novi, digitalni RTG uređaj, gastroskop i endoskop, opremu za Medicinsko-biokemijski laboratorij te za pulmološku dijagnostiku, višenamjenski UZV uređaj za kardiološku ambulantu, spirometar te druge uređaje i aparate.

Završetak građevinskih radova i opremanja objekta u Novom Marofu se očekuje u rujnu ove godine.

NAJČITANIJE NOVOSTI