Službeni internet portal Varaždinska županija

Decentralizacija države rješava problem upravljanja državnom imovinom

OBJAVLJENO 20.03.2017.

Predstavnici Hrvatske zajednice županija sudjelovali su u četvrtak 16. ožujka 2017. godine na tematskoj sjednici Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu Hrvatskog sabora o upravljanju državnom imovinom.

Sjednicu je otvorio ministar državne imovine Goran Marić pozivom županijama da se što više uključe i odazovu planiranim sastancima u Ministarstvu državne imovine, kako bi se u što kraćem vremenu riješio što veći broj predmeta.

- Problem našeg ministarstva je podkapacitiranost, no dobili smo suglasnost da zaposlimo nove sposobne ljude. Vrlo blisko surađujemo i s DORH-om, iako je i Državno odvjetništvo u sličnoj situaciji kao i Ministarstvo što se tiče premalog kadra - rekao je ministar Marić, istaknuvši kako je upravljanje državnom imovinom vrlo složeno područje koje je potrebno iz temelja promijeniti i sistematizirati.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, a ujedno i šibensko-kninski župan Goran Pauk obrazložio je kako misli da smo na dobrom tragu kad se s jedne strane svi skupa nudimo kao partner Vladi i Ministarstvu u razrješavanju tog problema na dobrobit cijele države i svih naših građana, dok s druge strane smatra da Ministarstvo i DORH nikada neće biti dovoljno kapacitirani da bi mogli razriješiti 60 000 neriješenih predmeta.

- Zato apeliram na Vas, a preko Vas i na premijera, da napravimo dodatne napore u pripremi potrebnih zakonskih izmjena koje bi temeljem zakonske podloge ovlastili nas u lokalnoj i regionalnoj samoupravi da rješavamo određene predmete. Kategoriju predmeta i na koji način ih riješiti, vi predložite – rekao je predsjednik Pauk.

Ministar Marić se složio s predsjednikom Paukom, istaknuvši da Ministarstvo  do kraja lipnja planira donijeti novi Zakon o upravljanju državnom imovinom kroz koji će se riješiti velik dio predmeta.

- Naš interes je omogućiti lokalnoj samoupravi da potakne one projekte i one djelatnosti koje potiču zapošljavanje, gospodarski rast i koje potiču nacionalne interese – izjavio je ministar Marić pozivajući jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave da se uključe u javnu raspravu kako bi konačni prijedlog Zakona bio što kvalitetniji.

Pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Koprivničko-križevačke županije te voditeljica Radne skupine za pravna pitanja Hrvatske zajednice županija, Marina Horvat Pavlic održala je izlaganje o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave istaknuvši kako Republika Hrvatska treba infrastrukturu za upravljanje i raspolaganje imovinom koju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave već posjeduju pa treba prenijeti pojedina prava na njih jer najbolje poznaju stanje na svom području. Također je istaknula kako je potrebno i pojednostaviti i ubrzati postupke prenošenja prava upravljanja i raspolaganja državnom imovinom.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar u svom obraćanju naveo je kako uredi državne uprave ne mogu na sebe preuzeti toliki broj slučajeva i efikasno ih rješavati. Izjavio je kako je potreban sustav koji će funkcionirati kako bi privukli investitore, a na njega se nadovezao i župan Varaždinske županije Predrag Štromar koji je istaknuo kako želi da u novom prijedlogu Zakona o upravljanju državnom imovinom nekretnine u građevinskom području općina, gradova i županija pripadnu lokalnoj i regionalnoj samoupravi, osobito ako se radi o velikim površinama, a država nema plan što s njima.

Na kraju sjednice predsjednik Hrvatske zajednice županija Pauk rekao je kako je stav Zajednice, bez obzira na različitost političkih opcija, usuglašen i usmjeren jednom cilju, a on je efikasna decentralizacija kojom će se riješiti velik broj neriješenih predmeta upravljanja državnom imovinom.