Službeni internet portal Varaždinska županija

Dodjeljene županove nagrade najboljim učenicima Varaždinske županije

OBJAVLJENO 28.06.2017.

Danas je u Županijskoj palači u Varaždinu održana dodjela županovih nagrada najboljim učenicima Varaždinske Županije, državnim prvacima u natjecanjima u znanju i strukovnim disciplinama u školskoj 2016./2017.  

Dodjeli su uz župana Varaždinske županije Radimira Čačića prisustvovali i zamjenik županaTomislav Paljak, predsjednik Županijske skupštinemr.sc.Alen Runac te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek.

Natjecanja i smotre učenica i učenika predstavljaju završni dio ostvarenja i dostignuća učenika u znanju i vještinama stečenim u redovnoj nastavi, te izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima. U školskoj godini 2016./2017. u Varaždinskoj su županiji održana natjecanja i smotre na školskoj, županijskoj te međužupanijskoj/regionalnoj razini u 25 općeobrazovnih područja. Na školskim natjecanjima sudjelovalo je 7300 učenika, na županijskim i međužupanijskim 2571 učenik, a na državnim čak 178 učenika i 5 zborova. Na kraju svih natjecanja, Varaždinska županija ove godine ima 15 državnih prvaka, 12 drugih i 17 trećih mjesta.

Važno je istaknuti kako su većina državnih prvaka polaznici nekih od centara izvrsnosti Varaždinske županije koji su krajem prošle godine dobili veliko međunarodno priznanje: postali su Europska točka za darovite i dio europske mreže za darovite. Certifikat kao potvrdu pripadnosti toj europskoj obitelji koja potiče nadarenost župan je na svečanosti uručio voditeljima svih centara izvrsnosti koji djeluju u Varaždinskoj županiji.

Župan varaždinske županije Radimir Čačić istaknuo je kako Županija planira otvorenje desetog Centra izvrsnosti i povećanje broja područja koje dosad pokrivaju.
- Rezultati naših učenika pokazuju da smo odabrali dobra područja koja Centri pokrivaju. Imamo rezultate uglavnom iz stem područja, što je najtraženije, najkvalitetnije i najteže. A i takva su zanimanja, poput fizike, matematike, informatike i strojarstva, nešto što je budućnost svijeta. Ali i uz takva zanimanja, postoje i Centri iz njemačkog i likovnog. Proširit ćemo tu cijelu priču, a najvažnije je da postoji interes za njih koji je iznad svih naših očekivanja - rekao je župan Čačić.