Službeni internet portal Varaždinska županija

Državna izložba izvornih pasmina peradi: uzgajivačima iz Varaždinske županije čak 14 nagrada

OBJAVLJENO 05.11.2017.

U Varaždinu je u nedjelju, 5. studenoga, svečano otvorena 4. nacionalna izložba izvornih pasmina peradi Republike Hrvatske, na kojoj su uzgajivači izložili 75 kolekcija zagorskog purana i kokoši hrvatica, a prikazane su bile i kolekcije posavske kukmaste kokoši, posavske kukmaste patke, domaće patke, dravske guske i križevačke kukmaste kokoši.

Organizatori izložbe su Hrvatska poljoprivredna agencija, Varaždinska županija, Udruga uzgajivača kokoši hrvatica Varaždinske županije, Udruga uzgajivača zagorskih purana Varaždinske županije i Hrvatski savez uzgajivača izvornih pasmina peradi, a pokrovitelj je Ministarstvo poljoprivrede.

- Čestitam udrugama uzgajivača zagorskog purana i kokoši hrvatica, kao i Savezu uzgajivača na ustrajnosti i upornosti. Ovdje je prikazano najznačajnije što se događa u uzgoju u Hrvatskoj. U Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji posebno vodimo brigu o autohtonim pasminama, pri čemu je u zadnje četiri godine udvostručen broj uzgajivača kokoši hrvatica, dok je kod uzgoja zagorskih purana trend obrnut  – rekao je izaslanik ministra poljoprivrede i ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije doc. dr. sc. Zdravko Barać.

Najviše uzgajivača izvornih pasmina peradi je iz Varaždinske županije: u Hrvatskoj je 2016. godine bilo 99 uzgajivača zagorskog purana, od čega gotovo polovica ili 45 iz Varaždinske županije, dok je od 260 proizvođača kokoši hrvatice, njih čak 50 iz Varaždinske županije.

- Divim se trudu uzgajivača zagorskih purana i kokoši hrvatica te im zahvaljujem što čuvaju ove izvorne pasmine i tradiciju uzgoja. Prvi purani su, prema Zapisima Magistrata mletačkog, u Hrvatsko zagorje doneseni iz Italije, a prvi pečeni puran je bio na stolu lepoglavskih pavlina na Malu Gospu 1561. godine. Fascinantan je podatak da je 1935. godine samo s područja Zlatara bilo izvezeno oko 43.000 purana, čija bi vrijednost danas bila više od 700.000 eura, odnosno viša od 5 milijuna kuna. Ponosni smo što smo sve do danas uspjeli očuvati ovu izvornu pasminu te što je upravo u Varaždinskoj županiji najviše uzgajivača, na čemu vam čestitam – istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Pozdrave su uputili i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek te Zlatko Herceg iz Hrvatskog saveza uzgajivača izvornih pasmina peradi, a na izložbi je bio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek.

Uzgajivači iz Varaždinske županije su primili čak 14 nagrada za dostignuća u uzgoju. Prva nagrada za kolekciju zagorskog purana – brončani soj primio je Franjo Požgajec iz Družbinca, a treću Ružica Lovrečić iz Nove Vesi Petrijanečke. Za kolekciju zagorskog purana – crni soj prva nagrada dodijeljena je Ivici Kolariću iz Šijanca, druga Barici Husnjak iz Dubrave Križovljanske, a treća Blaženki Premuž iz Radovec Polja. Drugu nagradu za kolekciju purana – sivi soj osvojio je Ivica Vidiček iz Kaštelanca, a treću Josip Kovačić iz Ludbrega. Nagrade nisu izostale ni za kolekcije purana – svijetli soj: drugu nagradu dobila je Ankica Mesek iz Ivanca, a treću Mirjana Hohnjec iz Gornjeg Ladanja.

Kad su u pitanju kokoši hrvatice, drugu nagradu za kolekciju jarebičasto-zlatnog soja dobio je Franjo Požgajec iz Družbinca, a treću Josip Kovačić iz Ludbrega, koji su nagrađeni i za kolekcije purana. Za kolekciju kokoši hrvatica – crno-zlatni soj druga i treća nagrade su otišle u Šemovec, uzgajivaču Anđelku Peteku, dok je za kolekciju crvenog soja treću nagradu osvojio Ivan Bakarić iz Ivanca. 

 

NAJČITANIJE NOVOSTI