Službeni internet portal Varaždinska županija

Društvo za zaštitu od dijabetesa obilježilo 50 godina rada

OBJAVLJENO 15.11.2017.

Prigodnom svečanošću u Županijskoj palači u VaraždinuDruštvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin obilježilo jeSvjetski dan šećerne bolesti, ali i 50 godina društva i to na dan kada se diljem svijeta obilježava Svjetski dan šećerne bolesti pod motom „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost“. Svečanosti su se uz veliki broj članova Društva odazvali i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, dogradonačelnica Grada Varaždina Sandra Malenica, pročelnica Upravnog odjela  za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Varaždinske županije Lovorka Horvat, mnogobrojni liječnici te ravnatelji zdravstvenih ustanova. Nakon pozdravnih riječi predsjednice Društva Antonije Brlek, prisutnima se obratio i zamjenik župana Robert Vugrin koji je naglasio kako je Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin jedno od najaktivnijih društava u Hrvatskoj.

- Svojim aktivnostima kontinuirano radite na širenju znanja kod svih građana te o zdravstvenoj edukaciji bolesnika od šećerne bolesti. To je pohvalno. Dobro znamo da ukoliko se šećerna bolest pravovremeno ne otkrije, i ne počne liječiti, posljedice mogu biti velikog razmjera od sljepoće, zatajenja bubrega itd. Posebno treba istaknuti Vašu biciklijadu „Biciklom do zdravlja“ koju svake godine organizirate i čiji prihod od prikupljenih sredstava odlazi u edukativne kampove – poručio je članovima Društva zamjenik župana te dodao kako velike zasluge u prevenciji šećerne bolesti, ali i edukaciji građana, kao i kod liječenja bolesnika imaju ugledni varaždinski liječnici poput dr.Želimira Beera te dr.Dubravke Dvorščak.

Na kraju svečanosti zaslužnim članovima te podupirateljima Društva uručene su prigodne zahvalnice i priznanja, a vrijedi spomenuti kako su predstavnici Županije, zamjenik župana Vugrin te pročelnica Lovorka Horvat izmjerili razinu šećera u krvi na varaždinskome Korzu gdje se odvijala akcija besplatnog mjerenja razine šećera u krvi koju je organiziralo Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin.

Inače, Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin osnovano je 16.travnja 1967. godine na inicijativu prim. dr. Roke Živkovića. Bolesnici od šećerne bolesti nailaze na mnoge ne samo zdravstvene nego i socijalno ekonomske probleme. Svi se ti problemi mogu mnogo lakše rješavati kad su bolesnici udruženi. Od tada Društvo kontinuirano radi na širenju znanja kod svih građana, zdravstvenoj edukaciji bolesnika od šećerne bolesti, zastupa interese bolesnika pred HZZO-om, surađuje sa drugim Društvima u RH i aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zagreb. Dugi niz godina organizira Sajam zdravlja, djeca oboljela od dijabetesa već 40 godina odlaze u edukativne kampove zahvaljujući prikupljenim sredstvima od humanitarne tombole na tradicionalnoj Biciklijadi – biciklom do zdravlja. Veliki doprinos Društvu dali su mnogobrojni predsjednici volonteri te stručni tim medicinskih sestara i liječnica iz Centra za dijabetes.

Društvo je jedno od najaktivnijih društva u Republici Hrvatskoj sa vrlo opsežnim programima koji izravno pomažu oboljelima od dijabetesa bez obzira na životnu dob. U Varaždinskoj Županiji registrirano je preko 9.000 osoba sa šećernom bolešću, te ih puno ima koji niti ne znaju da boluju od dijabetesa.

NAJČITANIJE NOVOSTI