Službeni internet portal Varaždinska županija

Kišić na predstavljanju časopisa Radovi Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu

OBJAVLJENO 16.02.2017.

- Grad Varaždin i Varaždinska županija zahvalni su Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti i moramo biti sretni što je HAZU prisutan u Varaždinskoj županiji kroz svoj Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, jer to nije slučaj u svakoj županiji. Zavod je kroničar današnjih dana, ali i onaj koji će ostaviti za generacije iza nas ono što se danas ili u proteklim godinama ovdje događalo, što je velika vrijednost za budućnost, rekao je zamjenik župana i član Znanstvenog vijeća Zavoda Alen Kišić na današnjem predstavljanju časopisa Radovi 27, održanog u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina.

Časopis Radovi svake godine objavljuje određene tekstove koji su objavljeni u sklopu skupa koji je organiziran godinu dana ranije. U aktualnom časopisu broj 27 predstavljeni su radovi sa skupa o izazovima zdravstvenog turizma Varaždinske županije, na kojemu je bilo riječi o idejama i projektima koji bi mogli doprinijeti tome da jednog dana turizam na ovom području bude bolji i da se postojeći turistički potencijali još bolje iskoriste. –Poseban dio u časopisu odnosi se na Varaždinske barokne večeri, koji govori o 45 festivalskih godina, a u trećem se dijelu nalaze ostali radovi, koji su kronološki raspoređeni i odnose se na različite teme, poput teksta o razvitku njemačkog jezika na području Varaždina s prijelaza s 18. na 19. stoljeće i ostalih, rekao je Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, te dodao kako je ovaj broj Radova kompletno digitaliziran i dostupan javnosti na mrežnim stranicama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te drugim međunarodnim bazama podataka.

Budući da se u časopisu nalaze radovi sa skupa o izazovima zdravstvenog turizma Varaždinske županije, predstavljanju časopisa nazočila je i direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec koja je kazala kako je zdravstveni turizam danas najbrže rastuća grana turizma u svijetu, zapošljava najveći broj ljudi i privlači najveći broj gostiju, dok je akademik Stjepan Damjanović pohvalio rad Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu kao jednog od najurednijih u Hrvatskoj, koji ne kasni kod objavljivanja edicija s kvalitetnim temama o problematici koja je važna za cijelu Hrvatsku, a osobito za sjeverozapadnu, s obzirom na njezine mogućnosti.