Službeni internet portal Varaždinska županija

Ministrica kulture u Varaždinskoj županiji

OBJAVLJENO 22.11.2017.

U posjeti Varaždinskoj županiji boravila je ministrica kulture u Vladi RH Nina Obuljen Koržinek te je tom prilikom posjetila Jalžabet i Varaždinske Toplice.

Tako je u Jalžabetu obišla iskopine  na Arheološkom nalazištu "Gomila", dok je u Toplicama posjetila nekadašnje termalno kupalište, ali i Zavičajni muzej. U pratnji ministrice bili su i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, saborski zastupnik dr.sc. Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac, načelnik Općine Jalžabet Mirko Magić, dok je u Varaždinskim Toplicama ministrici domaćin bila gradonačelnica Dragica Ratković.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo viđenim.

- Varaždinska županija je jako bogata arheološkim nalazištima i dobru strategiju može se pretvoriti u vrijedan resurs u prvom redu za građane, ali i za sve posjetitelje koji će doći i obići iznimno vrijedne nalaze. Ministarstvo kulture će dati punu podršku i lokalnoj zajednici i Županiji u njihovim naporima da valoriziraju i prezentiraju te vrijedne nalaze na adekvatan način – rekla je ministrica dok je zamjenik župana Paljak naglasio kako i Jalžabet i Varaždinske Toplice imaju odličan turistički potencijal kojega treba iskoristiti.

- Što se tiče iskapanja u Jalžabetu  istraživanje tog lokaliteta se provodi u sklopu programa Europske unije, Interreg Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. i djelomično je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i to je jako dobro. Projekt je važan i za Varaždinsku Županiju, a ukoliko pogledamo financijsku vrijednost, to mu još više daje na težini - rekao je zamjenik župana te dodao kako upravljanje arheološkim krajolicima, pa tako i ovo istraživanje nalazišta u Jalžabetu, kao jedno od najvećih neistraženih humaka u Srednjoj europi je osim što je vriejdno i jako zanimljivo.

NAJČITANIJE NOVOSTI