Službeni internet portal Varaždinska županija

Na Franjevačkom trgu obilježen Nacionalni tjedan dojenja

OBJAVLJENO 04.10.2017.

Nacionalni tjedan dojenja svake godine se obilježava od 1. do 7. listopada, a tim povodom je Patronažna djelatnost Doma zdravlja Varaždinske županije u srijedu organizirala javnozdravstvenu akciju na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

Akciju, čiji je cilj edukacija građana o važnosti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu, podržao je i zamjenik župana Robert Vugrin uz ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske Županije Dražena Jagića i  pomoćnicu ravnatelja za sestrinstvo - glavnu sestru Marinu Golek Mikulić.
Ovogodišnji slogan Nacionalnog tjedna je  "Dojenje: ključ održivog razvoja".

Iz Doma zdravlja Varaždinske županije navode da povezanost majke i djeteta počinje s dojenjem, a podršku majkama u dojenju treba pružiti i nakon izlaska iz rodilišta. 

Upravo se zato patronažne sestre, osim individualnih kućnih posjeta, sve više orijentiraju i na grupni rad na razini lokalnih zajednica. Provode trudničke tečajeve na ukupno 5 lokacija u Varaždinskoj županiji, a vode i ukupno 11 grupa za potporu dojenju. 

Tijekom 2016. godine patronažne sestre Doma zdravlja Varaždinske županije provele su i istraživanje, čiji rezultati ukazuju na činjenicu da je obrazac hranjenja dojenčadi na području Varaždinske županije sukladan suvremenim trendovima: dojenje je prepoznato kao prvi izbor prehrane po rođenju, a isključivo dojenje uglavnom se primjenjuje do navršenog petog mjeseca života.

Unatoč spoznajama o dobrobiti i pozitivnom utjecaju dojenja na rast i razvoj djece, u svijetu je zabilježen kontinuirani pad stope dojene djece. Hrvatska spada među zemlje s niskom stopom dojenja. 

Za razliku od toga, u Varaždinskoj županiji ističe se pozitivan trend dojenja u odnosu na ostatak RH.

NAJČITANIJE NOVOSTI