Službeni internet portal Varaždinska županija

Najavljen aeromiting CIAV 2016. u Varaždinu

OBJAVLJENO 19.04.2016.

U Varaždinu će 23. i 24. srpnja ove godine biti organiziran najveći aeromiting u našoj zemlji – CIAV 2016. (Croatian International Airshow Varaždin) kojim organizator – Aeroklub Varaždin nastavlja dugu i bogatu tradiciju ovakvih zrakoplovnih priredbi u gradu Varaždinu. Tom prigodom je u salonu Gradske vijećnice održana press konferencija na kojoj su najavljene brojne aktivnosti koje će se održati za vrijeme trajanja aeromitinga. Tako su varaždinski aeromiting najavili župan Varaždinske županije Predrag Štromar, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš, saborski zastupnik Mario Habek, potpredsjednik Aerokluba Varaždin  Branko Komar te tajnik Aerokluba Varaždin Robert Mišak.

Gradonačelnik Habuš je rekao kako se varaždinski Aeroklub uspjelo ponovo vratiti na varaždinski aerodrom i tako stvoriti preduvjet za ovakvu međunarodnu zrakoplovnu priredbu, dok je župan Štromar posebno pohvalio organizatore manifestacije istaknuvši kako je sam aeromiting velika promocija za grad i županiju.

- Varaždinski aeromiting se potvrdio kao izuzetno atraktivna priredba, stoga je on i značajna promocija Varaždina i Varaždinske županije, koja s pravom zaslužuje punu podršku - naglasio je župan Štromar.

Tajnik Aerokluba Varaždin Robert Mišak je predstavio program te istaknuo kako se radi o najvećem aeromitingu ne samo u Republici Hrvatskoj, već i široj okolici.

- Nakon izuzetno uspjelog prošlogodišnjeg mitinga, najveće zrakoplovne priredbe u našoj zemlji, s pravom očekujemo kako će ovogodišnji aeromiting biti još veća i atraktivnija priredba. Sudjelovanje na CIAV-u već je potvrdilo čak 7 zemalja, pa će publika na varaždinskom nebu tog srpanjskog vikenda imati prigodu vidjeti zrakoplove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, između ostalih i MIG- 21, zatim čak dva borbena zrakoplova  F16 – jedan ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država te jedan iz sastava ratnog zrakoplovstva Kraljevine Belgije. Na nebu nad Varaždinom posjetitelji će imati prigodu vidjeti i prelet borbenog zrakoplova Saab JAS 39 Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva, te školsko – borbenog zrakoplova Soko Galeb G2, koji će doletjeti iz Slovenije. Također, posebna atrakcija biti će i prelet Eurofightera Typhoon, višenamjenskog lovca iz sastava ratnog zrakoplovstva Republike Italije. Posjetitelji će i ove godine moći uživati i u atraktivnim nastupima akrobatske grupe Krila Oluje, a na varaždinski miting ponovo se vraća i akrobatska grupa Baltic Bees iz Latvije – najavio je Mišak.

Na konferenciji za novinare dugogodišnji direktor varaždinskog aeropiknika Vladimir Košćec podsjetio je na dugu i bogatu tradiciju ovakvih zrakoplovnih priredbi u Varaždinu te istaknuo ulogu pokojnog varaždinskog pilota Milana Šimeka u organizaciji ove priredbe koja se na varaždinskom aerodromu održavala punih 26 godina.

Uz atraktivne zrakoplove, koje će posjetitelji imati prigodu razgledati na pisti varaždinskog aerodroma, moći će vidjeti i nove helikoptere Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske te atraktivne desante padobranaca, uz bogati zabavni program koji će završiti velikim koncertom Ivana Zaka.