Službeni internet portal Varaždinska županija

Najavljen aeromiting u Varaždinu

OBJAVLJENO 23.06.2015.

U Varaždinu će 11. i 12. srpnja ove godine biti organiziran najveći aeromiting u našoj zemlji – CIAV 2015. (Croatian International Airshow Varaždin) kojim organizator – Aeroklub Varaždin nastavlja dugu i bogatu tradiciju ovakvih zrakoplovnih priredbi u gradu Varaždinu. Tom prigodom je u salonu Gradske vijećnice održana press konferencija na kojoj su najavljene brojne aktivnosti koje će se održati za vrijeme trajanja aeromitinga. Tako su varaždinski aeromiting najavili župan Varaždinske županije Predrag Štromar, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš, predsjednik Aerokluba Varaždin Josip Novak te tajnik Aerokluba Varaždin Robert Mišak.

Gradonačelnik Habuš je rekao kako Varaždin zavređuje da se aeromiting održi u ovome gradu te je čestitao Aeroklubu Varaždin 85. rođendan dok je župan Štromar pohvalio je organizatore manifestacije istaknuvši važnost održavanja ovakvih događaja koji će zasigurno privući veliki broj posjetitelja iz susjednih županija, ali i zrakoplovnih entuzijasta iz Mađarske i Slovenije.

- Siguran sam da će svi koji dođu uživati u atraktivnom programu, a ovim aeromitingom se samo potvrđuje činjenica da Varaždin i Varaždinska županija imaju obilježja pravih turističkih destinacija - naznačio je Štromar.

Predsjednik Aerokluba Varaždin Josip Novak je predstavio program te istaknuo kako se radi o najvećem aeromitingu u Republici Hrvatskoj.

- Posjetitelji ove međunarodne zrakoplovne priredbe moći će drugog vikenda u srpnju uživati u atraktivnom i raznovrsnom programu u kojem će letačke vještine demonstrirati članovi akrobatske grupe Krila Oluje. Na nebu iznad Varaždina letjet će i jedan od najboljih akrobatskih pilota na svijetu – Peter Podlunšek, europski viceprvak u akrobatskom letenju koji sa svojom Extrom 330 uspješno nastupa na najprestižnijem natjecanju zrakoplovaca – Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race, a svoje će pilotske vještine demonstrirati i hrvatski pilotski as – Branimir Ambreković, koji nastupa na zrakoplovnim ekzibicijama širom svijeta - rekao je Novak te dodao da će na varaždinskom nebu tog vikenda letjeti i MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, borbeni zrakoplov mađarskog ratnog zrakoplovstva – Gripen JAS 39, Pilatus PC9 i Soko Galeb G-2, školsko – borbeni zrakoplovi Slovenskog ratnog zrakoplovstva, helikopteri hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova -  Bell 206  JetRanger i Eurocopter, zrakoplovi generalne i poslovne avijacije, ali i zračne jedrilice te motorni zmajevi.

Iako službeni dio programa varaždinskog aeromitinga počinje u 13 sati, posjetitelji će već od 10 sati moći razgledati zrakoplove na stajanci varaždinskog aerodroma i osjetiti atmosferu međunarodnog zrakoplovnog mitinga.

Tajnik aerokluba Robert Mišak je napomenuo kako će cijena jednodnevne ulaznice za ovaj atraktivni događaj iznositi  30 kuna, dok djeca do 15 godina neće plaćati ulaznicu.