Službeni internet portal Varaždinska županija

Najavljena Međunarodna natjecanja u Glazbenoj školi Varaždin

OBJAVLJENO 12.11.2014.

Glazbena škola Varaždin sa svojom dugogodišnjom tradicijom djelovanja od 1828. godine, promiče glazbeno obrazovanje te značajno obogaćuje kulturni život Varaždina. Škola će u proljeće 2015. godine organizirati Međunarodno natjecanje puhača „Varaždin Woodwind&Brass” i Međunarodno natjecanje pijanista - „Memorijal Jurica Murai”, koja će se održati u baroknoj palači Erdödy, u kojoj je sjedište Škole. Natjecanja Škole predana su razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava.

Nakon dugogodišnjeg uspješnog sudjelovanja učenika Glazbene škole u Varaždinu na brojnim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, unutar stručnog kolegija škole razvila se ideja o organizaciji vlastitog međunarodnog natjecanja, rečeno je danas na predstavljanju natjecanja o kojemu su govorili zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, ravnatelj škole Davor Matačić, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Rajmond Rojnik te Robert Pevec, predstavnik generalnog sponzora natjecanja.

Naime, Glazbena škola u Varaždinu kao jedna od najbolje opremljenih ustanova takve vrste u ovom djelu Europe posjeduje sve preduvjete za uspješnu realizaciju ovog projekta, a to su velika koncertna dvorana, sobe za uigravanje, koncertni klaviri Steinway i Fazioli.

- Sretni smo kao osnivači što je stigla ovakva inicijativa iz koje će se vjerujemo, razviti tradicija kako bismo dobili novu kulturnu točku na bogatoj ponudi Varaždinske županije. Glazba je dio kulture, a kultura dio identiteta Varaždinske županije koji je itekako poznat, a natjecanja će biti kotačić koji će pomoći da Varaždin postane Europska prijestolnica kulture, rekao je zamjenik župana Alen Kišić, ističući pritom gospodarsku i turističku važnost natjecanja koje će u vremenu održavanja u Varaždin privući između 200 i 300 ljudi iz zemalja regije i šire.

Međunarodno natjecanje puhača „Varaždin Woodwind&Brass” održavati će se od 23. do 26. ožujka, dok će se Međunarodno natjecanje pijanista „Memorijal Jurica Murai” održavati od 22. do 25 travnja 2015. godine. Očekuju se natjecatelji različitih dobnih skupina, od osnovnoškolskog do akademskog uzrasta iz Hrvatske i zemalja regije, a natjecati će se u kategorijama klavir, flauta, klarinet, saksofon, truba, trombon, tuba i eufonij.

Grad Varaždin je grad bogate kulturne tradicije, a Glazbena škola kao jedan od simbola grada nastoji svojim novim idejama održati kvalitetu kulturne ponude u skladu sa trendovima u svijetu, kroz prepoznatljivo natjecanje koje njeguje profesionalnost te prepoznaje kvalitetu, ali i potiče te ohrabruje mlade glazbenike kojima je stjecanje ovakvih iskustva nužno u vlastitom razvoju.

NAJČITANIJE NOVOSTI

Glazba je dio kulture, a kultura dio identiteta Varaždinske županije koji je itekako poznat.

Alen Kišić, zamjenik župana