Službeni internet portal Varaždinska županija

Novi Marof dobio prvu punionicu za električna vozila

OBJAVLJENO 03.08.2017.

Hrvatska elektroprivreda je danas svečano otvorila prvu ELEN punionicu za električna vozila u Novom Marofu, koja je smještena na parkiralištu u Vatrogasnoj ulici.

Otvorenju prve ELEN punionice u Novom Marofu uz gradonačelnika Sinišu Jenkača i voditelja tima za eMobilnost HEP grupe Domagoja Puzaka, prisustvovao je i izaslanik župana Varaždinske županije Radimira Čačića županijski vijećnik Nenad Koščak, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste varaždinske županije.

Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje je Grad Novi Marof dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu uz tehničku podršku Elektre Varaždin, Pogona Novi Marof.

Gradonačelnik Siniša Jenkač je prilikom otvorenja punionice zahvalio HEP-u na realizaciji ovog projekta.

- Zahvaljujem Hrvatskoj elektroprivredi što su nam izašli u susret i zapravo prepoznali Novi Marof kao jedan od potencijala i središte južnog dijela Varaždinske županije te u  programu eMobilnosti postavili zajedno s Gradom Novim Marofom i našim partnerima elektro-punionicu. Ova će punionica na neki način biti poticaj za budućnost svima onima koji razmišljaju o električnim automobilima, a takvih je svakim danom sve više - istaknuo je gradonačelnik Jenkač.

Inače, na punionici u Novom Marofu moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu elen@hep.hr.

Voditelj tima za eMobilnost HEP grupe Domagoj Puzak istaknuo je zadovoljstvo što Varaždinska županija u tome prednjači po broju postavljenih punionica, budući da su već postavili tri punionice u Varaždinu, a punionicu imaju i Ludbreg i Lepoglava.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 46 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima. Također, kroz sufinanciranje od strane Europske unije, HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T.