Službeni internet portal Varaždinska županija

Obilježen Svjetski dan učitelja

OBJAVLJENO 04.10.2017.

U skupštinskoj dvorani Županijske palače danas je održana svečanost obilježavanja Svjetskog dana učitelja koji se obilježava 5. listopada. Taj dan je inače proglasio UNESCO još 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Obilježavanju su prisustvovali i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak, predsjednik Županijske skupštine mr.sc.Alen Runac, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc.Miroslav Huđek, predstojnica Ureda državne uprave Ljerka Jović Mikor te veliki broj ravnatelja osnovnih i srednjih škola s područja Županije.

U svom govoru okupljenima župan Varaždinske županije Radimir Čačić iskazao je zahvalnost svim 58 djelatnika školskih ustanova koji su ove godine otišli u mirovinu.

- Malo je zanimanja i profesija koje ljudi obavljaju, a koje imaju prefiks plemenitosti.

Obrazovanje je temelj za formiranje obitelji i kvalitetne osobe, a uloga učitelja kroz povijest pa sve do danas nikada nije bila dovoljno valorizirana. Mi u ovoj županiji  uvjerenja smo da upravo na tom području treba uložiti najveće moguće napore, a  dio koji je na nama je upravo to da prepoznamo najbolje, posebno ih stimuliramo, a zatim i nagradimo. Ova županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je europski centar izvrsnosti, a učenici naše županije daleko su najuspješniji na državnim i međunarodnim natjecanjima, što nije slučajno. Ulaže se jedan veliki napor i učinit ćemo još više, a ovih dana očekujem i jedan razgovor sa predstavnicima ambasade iz Izraela. U svom prvom mandatu formirao sam Međunarodnu gimnaziju koju ima samo Zagreb, za djecu diplomata koja na preko 200 najkvalitetnijih sveučilišta na svijetu imaju direktni ulaz zbog postignutih iznimnih rezultata – naglasio je župan Čačić spomenuvši jednu uzrečicu: „Kad bi se sve glave kotrljale, svatko bi trčao za svojom“ što znači da je svatko od nas uvjerenja da je njegova glava i njegova osobnost nešto što je jedinstveno i najbolje spomenuvši pri tom kako je to neupitno, te će županija učiniti sve kako bi ono što naša djeca uče bilo što bliže istini i da ono što uče bude među najboljima.

Poznati varaždinski profesor, ujedno i voditelj Centra izvrsnosti za matematiku, Branko Topić koji nakon 40 godina rada u Strojarsko- prometnoj školi ide u mirovinu spomenuo je jednu zgodnu rusku poslovicu „Učitelji i stabla poznaju se po plodovima“ te istaknuo kako je upravo zato posao učitelja lijep.

- Povratna informacija od učenika najviše govori o vrijednosti cijelog našeg radnog vijeka, sve drugo je zanemarivo. Moram naglasiti kako Varaždinska županija unatrag desetak, dvanaestak godina puno ulaže u školstvo, naše Centre izvrsnosti i to je nešto čime smo napravili značajan iskorak u školstvu. Osim podrške Županije najvažniji u sustavu su mentori, koji su puno vremena ulagali u rad s djecom, a što je dalo upravo jednu odskočnu dasku za daljnji rad – naglasio je voditelj Centra izvrsnosti Topić dodavši kako je većinu radnika u svom radnom vijeku držala upravo ljubav prema toj djeci te im davala volju za rad svih ovih četrdeset godina.

Nakon prigodnih govora, umirovljenim djelatnicima podijeljene su prigodne zahvalnice, a zamjenik župana Tomislav Paljak i predsjednik Županijske skupštine mr.sc.Alen Runac uručili su im i prigodne poklončiće te im poželjeli mnogo lijepih godina u mirovini.

NAJČITANIJE NOVOSTI