Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana 11. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama

OBJAVLJENO 08.02.2017.

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je 11. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije na kojoj je između ostalog, izložen program rada Savjeta za 2017. godinu te je prezentirano Izvješće o radu Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije za 2016. godinu.

Tom prilikom Voditelj odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec istaknuo je nezadovoljstvo stanjem sigurnosti zbog porasta ukupnog broja prometnih nesreća i zbog porasta broja stradalih u prometnim nesrećama.

- U protekloj godini na području Varaždinske županije dogodilo se ukupno 1212 prometnih nesreća, a to je za nekih četrdesetak prometnih nesreća više u odnosu na 2015. godinu.

U tim prometnim nesrećama smrtno je stradalo 16 osoba, što je 60% više u odnosu na 2015. godinu kad smo imali desetak smrtno stradalih. Od tih 16 prometnih nesreća  čak 13 ih je iz ugrožene kategorije (pješaci, biciklisti i motoristi). Smrtno je stradalo 5 pješaka, 6 motorista, 1 biciklista i 1 vozač četverocikla – rekao je Danijel Posavec te dodao kako je interesantno da su čak preko 50% prometnih nesreća upravo izazvale te ugrožene kategorije svojim nepropisnim ponašanjem u prometu.

Također je spomenuo kako je indikativno i to da se preko 50% nesreća dogodi u vožnji pod utjecajem alkohola. Ostale prometne nesreće događaju se uglavnom zbog nepropisne brzine, oduzimanjem prednosti prelaska, ali i nepropisnim kretanjem kolnikom. U svom obraćanju naglasio i jedan novi problem koji se zove nepažnja odnosno distrakcija, a odnosi se na sve aktivnosti koje vozači čine u procesu sudjelovanja u prometu; od skretanja  pažnje s prometa uporabom mobitela do aktivnosti u vozilu koje se odnose na jedenje, pijenje, pušenje cigarete i slušanja glasne glazbe, a uzrok su velikih prometnih nesreća.

Predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije Branko Osonjački istaknuo je zadovoljstvo radom predstavnika Policijske uprave, Hrvatskih cesta i ŽUC-a, za koje je naveo kako su upravo oni okosnica aktivnosti Savjeta.

- Iznimno sam zadovoljan njihovim radom. Bitno je povećati sigurnost na cestama uz prilagođavanje uvjetima. Zato se mi i sastajemo, informiramo te podsjećamo one odgovorne na poboljšanje stanja sigurnosti na cestama Varaždinske županije – rekao je Branko Osonjački te istaknuo kako je od većih projekata realizirana izgradnja rotora, a na pješačkim prijelazima postavljena određena signalizacija. Također je spomenuo kako se nada da će se i ubuduće nastaviti sa aktivnostima oko većih investicija i rješavanja  tzv. „crnih točaka“ (mjesta gdje se događaju česte prometne nesreće).

Napomenimo, kako je u 2016. godini proveden i projekt osvjetljavanja pješačkog prijelaza u Presečnom, koji je realiziran kao donacija proizvođača opreme „K&S“ d.o.o.  iz Novog Marofa, a  Grad Novi Marof bio je investitor provedbe ugradnje signalne opreme.

Savjet je također razmatrao rezultate kampanje pod nazivom „Promet po mjeri građana“, kojim se aktivno uključuju građani i javnosti u radu Savjeta. Cilj i te akcije bio je povećanja sigurnosti prometa na cestama u kojima sa svojim iskustvima i zapažanjima sudjeluju stanovnici Županije. Kampanja se vodila putem interaktivne web stranice na službenim stranicama Varaždinske županije i PU Varaždinske na kojima svoje primjedbe, prijedloge, sugestije i sl. slali građani. Akcija je naišla na dobar prijem kod građana te je stoga trajnog karaktera. Svi zaprimljeni materijali, upiti proslijeđeni su nadležnim upraviteljima cesta i jedinicama lokalne samouprave.

U  radu Savjeta sudjelovali su i predstavnici svih gradova s područja Varaždinske županije. To   se  pokazalo vrlo  korisnim zbog sve veće motorizacije gradova i povećanja broja nezgoda i nesreća upravo na području gradova.