Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana godišnja Skupština najbrojnije udruge u Varaždinskoj županiji

OBJAVLJENO 02.03.2017.

U prostorijama Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin održana je godišnja skupština Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, koja je od ove godine korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Na dnevnom redu sjednice našlo se je Izvješće o radu u proteklom razdoblju, a proveden je i postupak izbora predsjedništva Društva. Kao i u prošlom, tako će i u narednom razdoblju predsjednik Društva biti prof. Ivan Vujec. Također, jednoglasno su izabrani Katarina Jurinjak, Veronika Mikić, Ružica Crnković, Helena Dretar Karić, Martina Gradečak, Alica Gotal, Bisera Pop, Ljubomir Benjak, Ivica Fluks, Alen Ilić, Krunoslav Pavlinec, Željko Habunek i Ivan Vujec kao članovi Upravnog odbora Društva, dok su za dopredsjednike Društva ponovo izabrani Ljubomir Benjak i Ivica Fluks. Članovi nadzornog odbora su ostali isti, a to su Jasmina Hofer, Jozo Orlović i Nada Igrec, a Vesna Žimunec, Juraj Danjko i Tomislav Novosel također su jednoglasno izabrani za članove Stegovne komisije.

Govoreći o aktivnostima u prošloj godini Vujec je rekao kako je glavni zadatak Društva bila svakodnevna prisutnost i otvorenost članovima, pomoć kod rješavanja problema članova koje se odnose na njihove potrebe u svakodnevnom životu. U tom su vremenu zaposlenici Udruge provodili tri projekta vrijednosti 950 tisuća kuna, koji doprinose socijalnoj uključenosti i unapređenju kvalitete života osoba s invaliditetom, s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te osobama s mentalnim i intelektualnim oštećenjima kroz daljnji razvoj usluge osobne asistencije. Društvo se javilo na natječaj Grada Varaždina za dodjelu poslovnog prostora i dodijeljen je prostor od 60 m2 na tri godine, u kojemu bi se provodile radionice i druženje članstva. Osim toga, Društvo se prijavilo na natječaje za sufinanciranje od strane Grada Varaždina i Varaždinske županije i odobren je ukupni iznosu od 77 tisuća kuna, a krenula je i akcija prikupljanja sredstava za novi kombi koji je važan za članove koji se nalaze u ruralnim sredinama. Članovi Društva prošle su godine bili su aktivni i na sportskim natjecanjima pa su tako osvojili niz medalja na državnoj razini, dok je s posebnim ponosom predsjednik Vujec istaknuo Helenu Dretar Karić koja se s paraolimpijade u Rio De Janeiru vratila sa srebrnom medaljom, iz ekipnog djela natjecanja u stolnom tenisu.

Godišnjoj skupštini udruge nazočio je i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić,koji se prisjetio na brojna druženja sa sportašima i vodstvom Društva u proteklom mandatu. –Normalno je da smo se puno družili jer ovo Društvo kao i županijska uprava puno rade na tome kako olakšati život ljudima s invaliditetom. Čestitam predsjedniku Vujecu na novom mandatu i drago mi je što ga članovi podržavaju u njegovom radu za Društvo što pokazuju ranije spomenuti brojni vrijedni projekti, a siguran sam da će ova akcija nabavke novog kombija biti realizirana, rekao je zamjenik župana Alen Kišić.

Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina najbrojnija je udruga osoba s invaliditetom na području Varaždinske županije i broji 902 člana. Društvo pruža različite oblike potpore za njihov kvalitetniji i sadržajniji život, a bitno utječe i na senzibilizaciju javnosti za potrebe i probleme osoba s invaliditetom te njihovo bolje uključivanje u zajednicu, kroz radionice, tribine, edukacije ili pak putem medija.