Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana sjednica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije

OBJAVLJENO 31.01.2017.

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je druga sjednica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije koju je vodio načelnik Stožera ujedno i zamjenik župana Alen Kišić.

Na sjednici se govorilo o Analizi sustava civilne zaštite za 2016. i Planu razvoja sustava civilne zaštite na području Varaždinske županije za 2017., kao i Smjernicama za izradu Procjene rizika od velikih nesreća na području Varaždinske županije, te Godišnjem provedbenom planu unapređenja zaštite od požara za područje Varaždinske županije za 2017. godinu.

Prisutnima se obratio i pomoćnik pročelnice za gospodarstvo i zaštitu i spašavanje mr. sc. Tomislav Jarmić koji je obrazložio Analizu sustava civilne zaštite Varaždinske županije za 2016. i Plan razvoja sustava civilne zaštite Varaždinske županije za 2017. godinu, dokumente čija je svrha dobiti sliku o kadrovskoj popunjenosti te opremi za djelovanje u sustavu civilne zaštite i aktivnostima koje su se provodile u 2016. i koje su planirane za 2017. godinu.  

Također, članovi Stožera upoznati su sa Smjernicama za izradu Procjene rizika od velikih nesreća na području Varaždinske županije koje se donose zbog utvrđivanja jedinstvenih mjerila za izradu Procjene, povećavanja kvalitete i usporedivosti podataka te unaprjeđivanja baza podataka o rizicima od katastrofa i velikih nesreća na području RH u skladu s normom ISO 31000:2012.

-Temeljem donesenih smjernica JLS donose Procjene rizika za svoje područje, a rok za donošenje Procjene rizika je ožujak 2018. za JLS i rujan 2018. za županije – rekao je Tomislav Jarmić te pojasnio kako je godišnji operativni plan zaštite od požara dokument koji predstavničko tijelo JLP(R)S donosi uz sudjelovanje nadležne policijske uprave i Vatrogasne zajednice županije, pa je isti i usklađen s Vatrogasnom zajednicom Varaždinske županije, JVP Grada Varaždina i PU varaždinskom.

Voditelj Odjela Veterinarskog ureda Varaždin Damir Tuđan, dr.med.vet., izvijestio je članove Stožera o influenci ptica na području Varaždinske županije.

- S obzirom na pojavu visoko patogene influence ptica H5N8, vrlo kontagiozne virusne bolesti divljih ptica i domaće peradi, a koja ne uzrokuje bolest kod ljudi, u Republici Hrvatskoj su na snazi posebne mjere u svrhu suzbijanja te sprječavanja pojave i širenja influence ptica. Bolest se brzo širi i uzrokuje veliku gospodarsku štetu. Zbog navedenog, država koristi najstroži način suzbijanja bolesti, a to je hitno usmrćivanje sve peradi i drugih ptica, gdje se bolest pojavi i neškodljivo uništavanje lešina – rekao je Tuđan te istaknuo da troškove suzbijanja bolesti pokriva proračun RH. Također je napomenuo kako je Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području RH propisano obavezno držanje svih prijemljivih životinja u zatvorenim objektima/nastambama, kako bi se onemogućio izravan kontakt sa divljim pticama.