Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana svečana prisega sudaca porotnika Županijskog suda u Varaždinu

OBJAVLJENO 09.03.2017.

U Županijskoj palači u Varaždinu danas je upriličena svečana prisega sudaca porotnika Županijskog suda u Varaždinu čije je Rješenje o imenovanu donijela Županijska skupština Varaždinske županije na sjednici održanoj 24. veljače 2017. godine.

Svečanom prisegom pred potpredsjednicom Županijske skupštine Nadicom Dreven Budinski za obnašanje ove dužnosti u četverogodišnjem mandatu, Županijski sud u Varaždinu dobio je 38 novih sudaca porotnika.

U svom obraćanju potpredsjednica Županijske skupštine je istaknula kako su ovom svečanom prisegom ispunjeni svi zahtjevi kako bi suci porotnici mogli obnašati ovu časnu dužnost.

- Ovdje ima nekih kojima će to biti drugi mandat suca porotnika i već znaju koja je njihova uloga u pravosudnim tijelima. Riječ je o ljudima koje očekuje jedan vrlo odgovoran zadatak i rad u kojem se donose odluke o najtežim kaznenim djelima - rekla je potpredsjednica Dreven Budinski.

Sudac porotnik imenovan s područja Varaždinske županije Višnja Dodik kojoj je to već drugi mandat, objasnila je kako sudac porotnik treba biti nepristran i vrlo pažljiv na svim raspravama kako bi njegovo sudjelovanje kod donošenja pravnih odluka bilo pravedno. Također je istaknula kako se u dosadašnjem radu susrela i s neugodnim situacijama, a kada je riječ o maloljetnicima suze teško suzdržava.

Na svečanosti suci su prisegli svojom čašću da će se u obnašanju dužnosti suca porotnika pridržavati Ustava i zakona Republike Hrvatske i da će dužnost suca porotnika obnašati savjesno i nepristrano. Tom su prilikom potpredsjednica Županijske skupštine Nadica Dreven Budinski i predsjednica Županijskog suda u Varaždinu Snježana Hrupek-Šabijan čestitali svim sucima porotnicima na imenovanju te im svima zaželjele puno uspjeha u radu.

Svečanosti davanja prisege nazočio je i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

Za suce porotnike s područja Varaždinske županije tako su imenovani: Višnja Dodik, Mirko Furjan, Mirko Henčić, Ljiljana Levanić, Marija Rodek, Gabriela Kos, Marica Čajavec, Jozo Lovrić, Stela Majnić, Irena Matić, Antun Pomper, Mario Rožić, Marija Sajko, Anđelko Stankus, Davorin Šabić, Štefica Špiranec, Dino Murić, Dragutin Đula, Stjepan Golub, Dražen Copan, Stevo Hauptman, Marijan Lisičak, Barica Mlinarek, Marijana Sambolec Kukec, Blanka Glavica Ječmenica, Slavko Mlinarić, Zdravko Maltarski, Vitomir Namjesnik, Petra Koren i Davor Pižeta.

S područja Koprivničko-križevačke županije imenovani su: Marino Gaži, Ankica Horvat, Ivan Jendrašic, Ivan Košnjak, Srebrenka Patrčević, Mato Popec, Marija Potroško Kovačić i Krešo Puklavec.

Podsjetimo, Zakonom o sudovima propisano je da sudac porotnik može biti punoljetni hrvatski državljanin, dostojan obnašanja suca porotnika, a odredbe Zakona, koje se odnose na redovne suce, shodno se primjenjuju i na suce porotnike, kao što je način ponašanja u smislu da čuvaju svoj ugled i ugled sudbene vlasti, da ne dovode u pitanje svoju nepristranost i neovisnost u suđenju i samostalnost sudbene vlasti, da ne smiju biti članovi političke stranke, niti se baviti političkom djelatnošću.