Službeni internet portal Varaždinska županija

Održani jubilarni Šlingani dani

OBJAVLJENO 11.07.2017.

U Jalžabetu su od petka 7. srpnja do nedjelje 9. srpnja, održani dvadeseti po redu "Šlingani dani", najveća i najljepša smotra folklora u Varaždinskoj županiji koja je okupilapregršt sudionika, ali i posjetitelja. Uz domaćina , načelnika Općine Jalžabet Mirka Magića, saborskog zastupnika, ujedno i predsjednika Općinskog vijeća dr.sc. Josipa Križanića otvorenju je prisustvovao i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak koji je u svom obraćanju prisutnima naznačio važnost održavanja ovakvih manifestacija, koje čuvaju i njeguju naše tradicijske običaje.

- Već dvadeset godina zaredom u Jalžabetu se početkom srpnja pokazuje sva raskoš folklora i bogatstvo tradicijske baštine. Veliki broj folklornih skupina i udruga plijene pažnju svojim plesnim umijećem, ali i narodnim nošnjama. Uključivanjem  najmlađih sudionika u ovu manifestaciju, odnosno održavanjem dječjih Šlinganih dana, njezina dugotrajnost je zagarantirana, a to i jest najveća vrijednost sažeta upravo u pojmu šlinga – rekao je zamjenik župana Paljak.

U sva tri dana trajanja manifestacije u sklopu šatora na Sportskom centru održala se prigodna izložba starih predmeta i rukotvorina,  ručnih radova i predmeta od slame, krep papira i šibe, a uz razgledavanje starina mogli su se kušati i starinski kolači kakvi su se nekada spremali u jalžabetskom kraju.