Službeni internet portal Varaždinska županija

Okrugli stol „Socijalni dijalog u tekstilnoj i kožarsko- obućarskoj industriji - mogućnosti i perspektive“

OBJAVLJENO 23.10.2018.

Okrugli stol pod nazivom „Socijalni dijalog u tekstilnoj i kožarsko-obućarskoj industriji -mogućnosti i perspektive“ u sklopu projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu-ZAKOS“, kojeg je nositelj Varaždinska županija, održan je u petak, 19. listopada u Varaždinskoj županiji.

Radi se o projektu vrijednom 679.793,81 kuna, koji je financiran u 100-postotnom iznosu iz  Europskog socijalnog fonda, a ima za cilj jačanje administrativnih i stručnih kapaciteta dionika socijalnog dijaloga, kao i unapređenje dijaloga između predstavnika sindikata, poslodavaca i tijela javne vlasti.

Sudionike je pozdravio zamjenik župana Tomislav Paljak koji je istaknuo važnost tekstilne i kožarsko-obućarske industrije za ovaj kraj te napomenuo kako  Varaždinska županija, unatoč malim plaćama, spada u grupu županija s najmanjim iseljavanjem.

Na okruglom stolu, uz ostale, sudjelovali su predstavnici partnera na projektu: Međimurske županije i Koprivničko-križevačke županije, Sveučilišta Sjever, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Hrvatske udruge poslodavaca, Sindikata tekstila,  obuće, kože i gume te Agencije za razvoj Varaždinske županije.

Sudionici okruglog stola iznijeli su različite aspekte problematike ovog sektora: od malih plaća do visokih poreznih davanja i nedostajuće usklađenosti obrazovnog sustava sa potrebama tržišta rada.

Polazeći od važnosti sektora tekstila, kože i obuće za gospodarski razvoj sjevera Hrvatske, posebno po broju zaposlenih i udjelu u izvozu, na okruglom stolu je istaknuta potreba za unapređenjem i osnaživanjem socijalnog dijaloga u ovom sektoru, za što prostora ima, a čemu doprinosi i održavanje ovakvih okruglih stolova.

          Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Varaždinske županije

 

 

NAJČITANIJE NOVOSTI