Službeni internet portal Varaždinska županija

Počeli Dani Varaždinske županije: upisivanjem u Knjigu instalacija očuvana tradicija započeta davne 1607. godine

OBJAVLJENO 07.09.2017.

Upisivanjem vijećnika Županijske skupštine, župana Varaždinske županije i njegovih zamjenika u Knjigu instalacija - dokument u kojem se u pisanom obliku pohranjuju najvažniji županijski događaji na jednome mjestu - u četvrtak, 7. rujna 2017., počelo je obilježavanje Dana Varaždinske županije.

Jedinstveni to događaj kojim se njeguje tradicija započeta prije više od četiri stoljeća.

- Knjiga instalacija je započeta 1997. godine kao nastavak povijesne knjige iz davne 1607. godine. U nju se pohranjuju najvažniji županijski događaji na jednome mjestu da bi se očuvali za generacije koje dolaze iza nas. Posebnost čuvanja važnih dokumenata su i podaci o vlasti u Varaždinskoj županiji po mandatima. Danas bilježimo već osmi mandat, a otvorili smo drugi svezak knjige i nastavljamo bilježiti najvažnije događaje, kao i posebne vrijednosti koji će zaslužiti da se nađu u ovom vrijednom pisanom tragu – istaknuo je Alen Runac, predsjednik Županijske skupštine.

Župan Radimir Čačić je podsjetio da je Varaždinska županija najstarija županija u Hrvatskoj i jedina s kontinuitetom.

- Još malo i ova Županija će slaviti 900 godina, jer je prvi župan Belec vladao od 1131. godine. Knjiga instalacija se počela voditi prije 410 godina, a ta tradicija bila je prekinuta od 1920. do 1997. godine. Da se tradicija nastavi, zaslužan je bivši župan Marijan Mlinarić, koji je ponovno uspostavio Knjigu instalacija te se nadam da je više nitko neće prekidati u godinama koje su pred nama – istaknuo je Čačić.

Knjiga instalacija obilježava jedan mandat, a aktualni župan je istaknuo da uloga političara nije da od danas do sutra ostane na svojoj poziciji, nego da promišlja strateški i dugoročno te da iza sebe ostavi nešto što se da izmjeriti i što je za dobrobit građana Varaždinske županije.

- Mi predstavljamo i zastupamo interese svih građana, a ne većine. Nismo ovdje da obećavamo, nego da u mandatu na koji smo izabrani ostavimo ono što se može izmjeriti i što je korisno za naše građane – rekao je župan.

Vijećnici, župan i njegovi zamjenici potom su se potpisali u Knjigu instalacija ispod svoje fotografije, čime je nastavljena povijesna tradicija.

Proslava Dana Varaždinske županije nastavlja se sutra polaganjem vijenaca u spomen na sve preminule građane kod Središnjeg križa na Varaždinskom groblju te svečanom sjednicom Županijske skupštine u HNK-u.