Službeni internet portal Varaždinska županija

Predstavljen projekt 'Daroviti osnovnoškolci@digitalna fabrikacija'

OBJAVLJENO 10.07.2017.

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljen jeprojekt pod nazivom „Daroviti osnovnoškolci@digitalna fabrikacija“ na kojoj su sudjelovali različiti predstavnici nositelja projekata i projektnih partnera, župan Radimir Čačić ispred Varaždinske županije, ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos, dekan i član uprave Veleučilišta VERN  prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, ravnateljica Osnovne škole Sračinec Lidija Valec, ravnateljica Osnovne škole Tužno Jasna Brdarte predstavnik tvrtke Mobilisis d.o.o. Davor Balažinec.

Na početku predstavljanja ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos održao je prezentaciju u kojoj je obrazložio detalje samog projekta, a nakon njega je župan Radimir Čačić pohvalio rad i aktivnosti na projektu. Sama svrha projekta je unaprijediti kapacitete Elektrostrojarske škole i ključnih dionika na županijskoj razini vezane uz didaktičko-metodičke pristupe u radu s darovitim učenicima viših razreda osnovnih škola (5.-8. razred) iz Varaždinske županije na temelju koncepta „laboratorij digitalne fabrikacije“ – multidisciplinarnog odgojno-obrazovnog sadržaja za darovite učenike koji će primarno povezivati područja 2D/3D dizajna, programiranja, elektronike i robotike. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u okviru instrumenta Poziv na dostavu projektnih prijedloga Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini.

Ciljane skupine projekta su motivirani učenici i učenice iz kojih se planira maksimalno iskoristiti njihov talent. Konkretnije, projekt će se provesti u OŠ Tužno i OŠ Sračinec, čiji će učenici dolaziti do gotovih rješenja vezanih uz programiranje, elektroniku i robotiku.

Dio novaca namijenjenog projektu, oko 60 tisuća kuna, izdvojit će se na 3D printer, 3D skener i stroj za izradu tiskanih pločica koji će stići u OŠ Tužno i OŠ Sračinec.

Dekan Veleučilišta VERN prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila rekao je kako su fondovi Europske unije izuzetno velika šansa za svakog tko je motiviran da razvije svoje sposobnosti.

- Na VERN-u razvijamo poduzetnički duh i to je jedino što danas može održati visokoobrazovne ustanove i svake ustanove u području obrazovanja. Treba razvijati ovakve neformalne programe na kojima će se prepoznati talentirani učenici i stvoriti motivaciju učenicima da se usmjere prema STEM području, što je velika potreba za Hrvatsku - rekao je Vlatko Cvrtila.

Prezentaciji projekta prisustvovali su i zamjenik župana Tomislav Paljak te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek.