Službeni internet portal Varaždinska županija

Predstavljena mjera 7. „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“

OBJAVLJENO 15.02.2017.

Općine i gradovi do pet tisuća stanovnika te udruge i vatrogasci moći će se od 20. veljače ove godine prijaviti na natječaj za izgradnju objekata društvene infrastrukture, poput dječjih vrtića, društvenih domova, turističkog informativnog centra, dječjeg igrališta, planinarskog doma te skloništa.

Stoga je danas u Županijskoj palači održano savjetovanje sa svim zainteresiranim korisnicima, predstavnicima općina i gradova. Sve prisutne je na početku savjetovanja pozdravio župan Varaždinske županije Predrag Štromar, a zatim su o samome natječaju govorili pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, kao predstavnik Upravljačkog tijela te predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Savjetovanje je organizirala Agencija za razvoj Varaždinske županije, a direktor Agencije Kruno Lukačić izrazio je zadovoljstvo skorim raspisivanjem natječaja.

-  Interes je veliki i samo je za mjeru 7.4, za koju je na razini Hrvatske predviđeno 264 milijuna eura, u Varaždinskoj županiji već spremno stotinjak projekata. Spektar prijave je puno veći i mišljenja smo u Agenciji da to nije dovoljno sredstava. Općine su sada dobro pripremljene i veliki je broj projekata. Samo na području naše županije pripremljeno je gotovo sto projekata pojedinačne vrijednosti oko milijuna eura. Općine su spremne, imaju potrebe, spremne su ulagati u razvoj društvene infrastrukture – rekao je Lukačić.

Sva pojašnjenja i moguće nejasnoće obrazložio je pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić koji je naglasio kako je  podmjera 7.4 namijenjena razvoju, obnovi i izgradnji lokalne infrastrukture.

- Govorimo o dječjim vrtićima, dječjim igralištima, društvenim i kulturnim domovima, informativnim centrima odnosno takvim tipovima ulaganja. U natječaju koji se uskoro otvara biti će dostupno 50-ak milijuna eura. To je prvi natječaj koji se čeka već  dvije godine,a interes sa terena je ogroman. Krenuli smo po Hrvatskoj predstaviti mogućnosti mjere i koje su novosti u načinu provedbe - naglasio je pomoćnik ministra Ivančić.