Službeni internet portal Varaždinska županija

Predstavnici Sankt Peterburga u Varaždinskoj županiji

OBJAVLJENO 05.04.2017.

U Županijskoj palači u Varaždinu priređen je prijem za predstavnike Grada Sankt Peterburga, točnije Odbora za obrazovanje u kojem su bili potpredsjednica Odbora za obrazovanje Grada Sankt Peterburga Irina Aslanyan, šefica Odjela za obrazovanje okruga Nevsky Elena Valdimirskaya, ravnatelji škola: Sergey Karyagin, Vera Knyazeva, Tatyana Prokofieva, Irina Karpizkaya, Aleksey Tretyakov, Yulia Elizarova, Tatyana Berlina, zamjenik ravnatelja Akademske gimanzije 56 Sergey Danilov, šef inspekcije Odjela za obrazovanje Tatyana Iskrenko te šefica Odjela za koordinaciju projekata Akademije za poslijediplomsko obrazovanje i stručno usavršavanje Maria Rohmaniyko.

Predstavnike Grada Sankt Peterburga ugostili su župan Varaždinske županije Predrag Štromar te njegov zamjenik Alen Kišić, a nakon pozdravnih riječi župana Štromara gosti iz Ruske federacije sudjelovali su s ravnateljima srednjih škola na okruglom stolu na temu strukovnog obrazovanja u Varaždinskoj županiji kako bi predstavili uspješne primjere u obrazovanju te usporedili obrazovne sustave.

Zamjenik župana Kišić je izrazio zadovoljstvo ovom posjetom dragih gostiju iz Ruske federacije te je naglasio kako je ovaj posjet organiziran kao nastavak suradnje započete potpisivanjem povelje o suradnji Druge gimnazije Varaždin i Gimnazije 227 te gostovanjem obojice zamjenika župana na 4. Internacionalnom kongresu „St. Peterburg i slavenski svijet“ u prosincu prošle godine u Sankt Peterburgu.

-  Sankt Peterburg je veći od Hrvatske. Imaju 5 milijuna stanovnika, 700.000 učenika, 700 škola. 63.000 učenika je u strukovnim školama i tu smo došli do prvog zajedničkog problema, a to je relativno mali interes učenika za strukovna zanimanja. Sljedeća stvar o kojoj smo razgovarali je činjenica da Sankt Peterburg doživljava veliki baby boom. Ove godine imaju 23 tisuće maturanata, a 58 tisuća učenika upisuju u prvi razred. To je zahtijevalo veliki investicijski ciklus u školstvo u smislu proširenja kapaciteta – rekao je zamjenik župana.

Izaslanstvo Odbora za obrazovanje i nekoliko srednjih škola vodila je zamjenica predsjednice Odbora za obrazovanje Sankt Peterburga Irina Aleksandrovna Aslanjan koja je tom prilikom rekla.

– Bili smo u Zagrebu, sad smo u Varaždinu i jako nam je drago vidjeti neke osobe s kojima smo se već upoznali. Nadam se da će se suradnja razvijati i dalje, ne samo među školama koje su već zaključile sporazume o suradnji, nego i s drugima. Interes postoji na obje strane i razvijat će se u različitim smjerovima, i za strukovne škole i za škole za djecu s posebnim potrebama.

Okruglom stolu prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc.Miroslav Huđek, a nakon okruglog stola u Županijskoj palači, predstavnici Grada Sankt Peterburga posjetili su Prvu gimnaziju te Glazbenu školu u Varaždinu.