Službeni internet portal Varaždinska županija

Predstavnici Varaždinske županije na 4. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu

OBJAVLJENO 14.05.2018.

U Supetru na otoku Braču održan je 4. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu „Novo vrijeme – vrijeme za ruralni turizam“. U cilju umrežavanja i razmjene dobrih praksi, na kongresu su sudjelovali i predstavnici Varaždinske županije, zamjenik župana Tomislav Paljak te privremeni ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži.

Osnovna događanja unutar kongresa su izlaganja i prezentacije znanstvenih i stručnih radova, promocije i rasprave, paneli o međunarodnim turističkim kulturnim rutama, ulozi iseljenika i povratnika, ulozi LAG-ova i LAGUR-a u održivom turizmu što čini samo dio bogatog programa kongresa.

Glavne teme kongresa bile su održivi razvoj u ruralnom turizmu, formiranje ruralno-turističke destinacije kroz umrežavanje, baština u ruralnom turizmu, digitalni marketing, izvori financiranja u ruralnom turizmu, pravni okvir ruralnog turizma i mnoge druge.

- Obiteljska poljoprivredna gospodarstava koja se dopunski bave turizmom, što je relativno malo u odnosu na potencijale tog segmenta turizma, a za jači razvoj potrebna je šira potpora, uključujući bolju zakonsku regulativu i veću pomoć države te kreiranje programa u suradnji s bankama kako bi se zainteresiranim stranama ponudili ciljani krediti. Varaždinska županija ima mnogo potencijala po pitanju ovakvih OPG-a - naglasio je zamjenik Paljak.

Prema trendovima u turističkoj potražnji, kroz sudjelovanje na konferenciji zaključak je kako se gosti sve više zanimaju za povijest, kulturu i tradiciju odredišta u kojem borave, žele se uključiti u lokalni život za vrijeme odmora. Ruralni prostor, odmor na domaćinstvima, lokalna gastronomija, aktivni odmor u prirodi zanima društveno i ekološki osviještene goste koji očekuju da turistička ponuda bude u skladu s njihovim uvjerenjima. Upravo u tom procesu do posebnog izražaja dolazi kontinentalni turizam i srodne grane selektivnih oblika turizma. Ruralni turizam ima puno prostora za rast i razvoj, riječ je o proizvodu za koji interes pokazuju gosti iz velikih urbanih sredina i gradova koji žele uživati u prirodi, miru te koji preferiraju autentičan doživljaj i domaće uzgojenu hranu.

Kako su kongresu prisustvovali i predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske turističke zajednice, kroz kongres su im prikazane aktivnosti koje je potrebno ostvariti u svrhu što boljeg ruralnog razvoja, od same bolje informiranosti o mogućnostima koje donosi ulaganje u ruralni razvoj i promocije ruralnog turizma do izrade bolje zakonske regulative koja se neće odnositi samo na OPG-e nego i na druge koji pružaju turističke i ugostiteljske usluge u ruralnom prostoru.

Ruralni turizam sve je traženiji oblik ponude u kojem se nalazi veliki turistički potencijal tijekom cijele godine, a koji itekako generira nova radna mjesta, nove sadržaje i razvoj gospodarstva na ruralnom prostoru, dok je kreativna i autentična ponuda u njegovom fokusu.

Varaždinska županija nastoji također ojačati ruralni razvoj i zajedno sa Turističkom zajednicom Varaždinske županije kreirati što bolju podršku potencijalnim investitorima. Tako Županija kontinuirano ulaže u razvoj cikloturizma kako bi turiste približili, odnosno usmjerili prema ruralnim područjima. Najviše možemo pomoći privatnim iznajmljivačima odnosno pružateljima turističkih usluga. Stoga već 24. svibnja u 18.00 sati u Županijskoj palači će se održati predavanje na kojem će uz primjer iz prakse biti govora o suvremenim trendovima, oglašavanju te proširenju ponude privatnih iznajmljivača. Osim toga Turistička zajednica Varaždinske županije provodi i projekt Kuće za odmor s pričom s ciljem podizanja kvalitete postojećeg privatnog smještaja, objedinjenog marketinga, zajedničkog nastupa na tržištu, specijalizirane internet stranice, kataloga, te pruža stručnu i ostalu podršku. 

NAJČITANIJE NOVOSTI