Službeni internet portal Varaždinska županija

Preko 320 milijuna kuna u zdravstvo u Varaždinskoj županiji

OBJAVLJENO 20.03.2017.

U naredne dvije godine u Varaždinskoj županiji u resor zdravstva će se uložiti preko 320 milijuna kuna, najavili su na današnjoj konferenciji za medije župan Predrag Štromar i ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić, dr. med. Riječ je o investicijama, od kojih neke uskoro kreću u realizaciju u OB Varaždin, kao i u bolnici Novi Marof te u Varaždinskim Toplicama.

Prema riječima župana Štromara upravo se u bolničkoj ljekarni dovršava projekt „čista soba“ u kojoj će pripremati citostatike ne samo za potrebe varaždinske bolnice, već cijelog sjevera Hrvatske. Sredstva od 2 milijuna kuna su osigurana iz županijskih decentraliziranih sredstava.

- Ubrzo bi trebao biti dovršen projekt preseljenja hemodijalize. Građevinski radovi, koji su se obavljali na petom katu interne, su pred samim krajem, a uloženo je deset milijuna kuna. U tijeku je natječaj za demineralizaciju vode i nabavku opreme – istaknuo je župan Štromar te dodao kako je pred početkom i projekt energetske učinkovitosti.

- Čekamo odobrenje APN-a i Fonda za energetsku učinkovitost, a sve je dogovoreno. Dakle, 40 posto će dati Fond, a 60 posto privatni partner izabran javnim natječajem, koji će urediti sedam paviljona. Vrijednost projekta je 83,5 milijuna kuna, a ovih uloženih 60 posto vraćat će se narednih godina iz uštede na energentima.

Osim toga župan Štromar je istaknuo kako su raspisani natječaji za dva projekta iz EU fondova.

- Dobili smo odobrenje za jedan projekt u iznosu 50 milijuna kuna, a riječ je o dnevnoj bolnici, jednodnevnoj kirurgiji, tako da trenutno radimo popis opreme. Za objedinjeni hitni bolnički prijem pripremamo projekt u vrijednosti 20 milijuna kuna. Siguran sam da ćemo u roku od dva do tri mjeseca imati kompletnu dokumentaciju kako bi se s realizacijom projekata započelo.

Vezano za nabavku uređaja magnetske rezonance župan je obrazložio kako su sredstva osigurana iz decentraliziranih sredstava, međutim, prošli tjedan na sastanku u Ministarstvu zdravstva odlučeno je kako će oni predložiti nabavku šest magneta u Hrvatskoj, od kojih bi jedan završio u varaždinskoj bolnici. Vrijednost je deset milijuna kuna, a natječaj za nabavu bi krenuo u idućih mjesec dana. Županija će potom sredstva planirana za magnetsku rezonancu prenamijeniti za nabavu novog 128-slojnog CT-a, budući da je postojeći stariji od devet godina.

Također, projekt dogradnje kirurgije neće ići po modelu javno-privatnog partnerstva, već će se financirati europskim novcem.

Na kraju, župan je istaknuo kako vrijednost svih projekata u Općoj bolnici Varaždin iznosi 185 milijuna kuna te je naveo projekte i u Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama.

- U novomarofskoj bolnici, koja je također dio varaždinske, kreće izgradnja palijativnog centra sa 72 kreveta, a pri ministarstvu je osigurano 51,5 milijuna kuna. Osim toga radi se na dokumentaciji spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, a vrijednost projekta je oko 90 milijuna kuna – zaključio je župan Štromar dodavši kako će, kad se sve zbroji, u zdravstvo Varaždinske županije u naredne dvije godine biti uloženo preko 320 milijuna kuna, od kojih će 220 milijuna kuna biti sredstva EU i države, 85 milijuna su sredstva privatnih partnera i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 15 milijuna će biti županijska decentralizirana sredstva. Također je istaknuo kako je suradnja s Ravnateljstvom bolnice odlična i kako se tjedno održavaju međusobni radni sastanci, a sve s ciljem poboljšanja uvjeta za pacijente i zaposlenike bolnice.

Na završetku konferencije novoizabrani ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., predstavio svoj tim suradnika: pomoćnicu ravnatelja za kvalitetu Dubravku Dobec Gorenak, dr. med., v.d. zamjenicu ravnatelja Jasminku Begić te glavnu sestru Anicu Sekovanić, mag.med.techn.

- Velika smo ustanova, peta u zemlji i imamo svoju viziju. Puno projekata nam predstoji i nadam se da ćemo ih zajedničkim snagama realizirati. U središtu našeg plana i programa je pacijent, tako da će naglasak biti na poboljšanju sustava kvalitete. Cilj nam je pozicionirati se kao vodeća ustanova u regiji – istaknuo je ravnatelj Kudelić.

Konferenciji su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, predsjednik Upravnog vijeća OB Varaždin Zoran Šantek te članovi prim.dr.sc. Ranko Stare, dr. med. i Ljiljana Levanić.