Službeni internet portal Varaždinska županija

Prezentiran plan građenja i održavanja lokalnih cesta za 2017. godinu

OBJAVLJENO 10.04.2017.

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je konferencija za novinare na kojoj je prezentiran Plan građenja i održavanja lokalnih cesta za 2017. godinu, koji su predstavili ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije Tomislav Osonjački te župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački tom prigodom istaknuo je kako  na području Županije ŽUC upravlja sa gotovo tisuću kilometara cesta.

- Svjedoci smo kako je ova zima bila osjetno jača što se tiče temperatura nego prijašnje, pa su nastale i velike štete na cestama. Bili smo primorani tijekom drugog i trećeg mjeseca mijenjati Plan građenja kako bi ga uskladili s realnim stanjem na terenu i oštećenjima  te Planom sanacija. Srećom, na inicijativu župana Štromara i Županijske skupštine još prošle godine pokrenuli smo postupak dobivanja kredita te smo uz odobrenje Ministarstva financija isti i dobili. Radi se o 20 milijuna kuna koje ćemo tijekom prvih šest mjeseci ove godine uložiti u navedene radove na području Županije. Planiramo utrošiti 27,8 milijuna kuna i to je velika stvar, s obzirom da je u zadnjih nekoliko godina proračun ŽUC-a manji za 15 milijuna kuna u odnosu na prethodne godine, pa smo ovim potezom dobrim dijelom amortizirali barem jednu godinu što se tiče ulaganja.

Trenutno su u tijeku i pregovori preko Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u što je uključena i Svjetska banka, kako bi se proračun vratio u nekadašnje gabarite. S obzirom da se najviše koriste upravo županijske ceste, nadam se da će se ta sredstva vratiti ŽUC-u. Što se tiče radova, neki od njih su već u tijeku. Radovi su na području Ludbrega, Sračinca, Jalžabeta te Beletinec-Presečno koji je spoj cijelog zapadnog dijela županije prema autocesti te će se njima završiti gotovo sve neasfaltirane dionice koje su bitne za odvijanje prometa, a u planu je i početak radova u Vinici – rekao je ravnatelj ŽUC-a Osonjački te napomenuo kako će se 5 milijuna kuna uložiti i u klizišta na području Kameničkog Podgorja, Bednje, Novog Marofa te Varaždinskih Toplica koja čine veliki problem na području Varaždinske županije.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar u svom obraćanju naznačio je kako uVaraždinskoj županiji ima 14 gradova i općina kojima upravlja HNS, 12 kojima upravlja HDZ, jedan gdje upravlja SDP i 3 gdje upravlja HSS, a od sveukupnih sredstava 54,85% ide u HDZ-ove općine i gradove, 42,21% u HNS-ove,  6,11% u SDP-ove i 6,83% u HSS-ove.

- Inzistirali smo da se poprave oni najgori dijelovi cesta koji su u najlošijem stanju, ali i da se prati i situacija po općinama i gradovima. Naime, ja želim biti župan ne samo HNS – ovim načelnicima i gradonačelnicima, nego svim načelnicima i gradonačelnicima te svim građanima Varaždinske županije i zato sam inzistirao da se taj novac uloži ravnomjerno. Radi se o 20 milijuna 824 tisuće kuna i na to sam izuzetno ponosan – zaključio je župan Štromar.

Konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Alan Košić.