Službeni internet portal Varaždinska županija

Priređen prijem za članove Parlamenta Republike Kosovo

OBJAVLJENO 14.03.2017.

U Županijskoj palači u Varaždinu priređen je prijem za članove Parlamenta Republike Kosovo i njihovu komisiju za budžet, u kojoj su bili Predsjednik komisije Naser Osmani, prva potpredsjednica komisije Safete Hadërgjonaj, kordinator komisije Vilson Ukaj, članovi komisije: Besa Gaxherri, Labinotë Demi Murtezi, Enver Hoti i Salih Morina te službenica kampanje Luljetë Krasniqi.

Zaželjevši srdačnu dobrodošlicu gostima, zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić upoznao ih je s prednostima Županije, a zatim im predstavio projekte koje Županija provodi na području obrazovanja.

- Varaždinska županija primjer je dobrog ulaganja u obrazovanje.Među prvima u Hrvatskoj prepoznali smo važnost ulaganja u učenike, studente te financiranje i gradnju školskih objekata. Kada govorimo o obrazovanju mislim da je dovoljno reći podatak da ukupna izdvajanja iz Županijskog proračuna iznose 57%. Rezultati takve politike više su nego vidljivi, a naši učenici i studenti najbolji su promotori naše Županije.                                                                            

Varaždinska županija danas je u hrvatskim okvirima pojam izvrsnosti kada je riječ o obrazovanju. Značajan projekt Varaždinske županije su Centri izvrsnosti koji su pokrenuti još 2007. godine, a danas ih u županiji djeluje čak deset i to iz: informatike, matematike, biologije, fizike, kemije, hrvatskog jezika, novih tehnologija, komunikacija, poduzetništva te rukometa. U ovoj školskoj godini 2016./2017. spomenute Centre polazi 950 nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola, s njima radi 115 mentora, a godišnje se iz Županijskog proračuna za Centre izdvaja 2,3 milijuna kuna – rekao je zamjenik župana Kišić te istaknuo kako je nedavno Županija dobila i međunarodno priznanje te time postala točka izvrsnosti u sklopu Europske mreže potpore darovitima.

Prezentaciju o prednostima izgradnje objekata po modelu JPP-a održao je dr.sc. Josip Čengija navodeći primjere realiziranih projekata te ukazavši na njihove indirektne koristi.

- Varaždinska županija prva je pokrenula pilot projekt izgradnje školskih građevina po modelu JPP-a u Hrvatskoj praksi, a u sklopu programa izgrađeno je i dograđeno 10 sportskih dvorana, 22 školske zgrade te zgrada Županijske palače. Ovi projekti realizirani su između 2006. i 2010. godine što znači da imamo već 10 godina iskustva u njihovu upravljanu. Izgradnja i održavanje financirani su od strane privatnog partnera, a Županija se obvezala na plaćanje mjesečne naknade u razdoblju od 20-30 godina. Time je u školstvo Varaždinske županije uloženo ukupno 300 milijuna kuna – rekao je dr.sc. Josip Čengija te dodao kako bi se klasičnom izgradnjom i održavanjem utrošilo znatno više novaca nego ovim modelom.

Prijemu su prisustvovali i v.d.pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vlasta Zuber, pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec te savjetnica za javno – privatno partnerstvo i javnu nabavu Anita Strniščak.