Službeni internet portal Varaždinska županija

Radni sastanak župana Radimira Čačića o izgradnji preostalih osnovnih škola u Varaždinskoj županiji

OBJAVLJENO 06.07.2017.

Danas je u Županijskoj palači održan  radni sastanak župana Varaždinske županije Radimira Čačića sa predstavnicima jedinica lokalnih samouprava o izgradnji preostalih škola u Varaždinskoj županiji

Osim župana Varaždinske županije na sastanku su prisustvovali zamjenik župana Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač, načelnik Općine Martijanec Dražen Levak, načelnik Općine Sv.Ilija Marin Bosilj, u ime Grada Ivanca pročelnica Maja Daraboš te ravnatelji osnovnih škola navedenih gradova i općina.

Župan Čačić vodio je radni sastanak na kojem je naglasio da je nužno da se škole za koje postoje već gotovi projekti, riješeni imovinsko pravni odnosi  i od državnih institucija potvrđena opravdanost izgradnje kroz model JPP-a u najkraćem roku i realiziraju.

Projekte iz područja školstva i zdravstva nažalost ne možemo aplicirati na EU fondove jer ne postoje odgovarajući natječaji. Mogućnost apliciranja postojala bi od 2020., a od 2022. - 2023. bi bila moguća realizacija. Stoga moramo pronaći sljedeće nabolje rješenje, a to je definitivno Javno privatno partnerstvo u kojem država sudjeluje s 55%, Županija 35%, a grad ili općina s 10% financijskih sredstava, obzirom i na činjenicu da se iz sredstava predviđenih u budžetu Ministarstava te škole ne mogu izgraditi. Ukupna kapitalna vrijednost projekta je 133.797.379,00 milijuna kuna i to Grad Ivanec 20.256.806,27 kuna; Grad Novi Marof 33.285.057,64 kuna; Općina Martijanec 34.679.498,45 kuna i Općina Sveti Ilija 45.576.017,71 kuna.

Županija je spremna usprkos svim štetama koje su njezinom proračunu nanesene u proteklih 8 godina preuzeti teret financiranja u iznosu od ukupno  5.550.639,44 kuna s PDV-om godišnje dok na jedinice lokalne samouprave otpada 1.585.893,00 s PDV-om.

Pročelnik Huđek naglasio je kako su projekti o dogradnji zajedno sa svim suglasnostima koji su potrebni za JPP pripremljeni te je to najbrži mogući način da se krene u realizaciju. Ukoliko se postigne dogovor sa svim Institucijama gradnja bi krenula već sljedeće godine, a ključ u ruke u školskoj sezoni 2019./2020. Prilikom radova izuzetno je važno naglasiti da nema ometanja nastavnog procesa za učenike te to ne predstavlja dodatan teret za djelatnike ali i učenike.

Jedini partner u projektu čija se odluka očekuje u najkraćem roku je Vlada Republike Hrvatske u kojoj će o tome odlučivati HDZ i HNS, a obzirom da su gradonačelnik Novog Marofa, načelnik Općine Sv. Ilija  i Općine Martijanec iz redova HDZ-a, a gradonačelnik Ivanca HNS, ne sumnjamo da će i oni prepoznati važnost donošenja brze odluke.

Na kraju sastanka svi sudionici podržali su projekt građenja preostalih škola, s obzirom na njihovu važnost u zajednici. Gradonačelnik Jenkač naglasio je kako je važno da se obveže država da se više ne dogodi ne isplata financijskih sredstava,a svi sudionici usuglasili su se da je nužno da se što prije ide u smjeru koji bi omogućio da se nakon 2020. aplicira na EU fondove. Važno je da se prilikom i ugovaranja i izgradnje zadrže najviši standardi.  Također svaka Jedinica lokalne samouprave i predstavnici škole  biti će uključeni u sve poslove nadzora i komisijama od ugovaranja projekta, natječaja do same izgradnje.

Župan Čačić zahvalio je na podršci te je isto naglasio kako će Županija stati iza svakog dobrog projekta po u svim općinama i gradovima u Varaždinskoj županiji.