Službeni internet portal Varaždinska županija

Rumunjski veleposlanik posjetio Varaždinsku županiju

OBJAVLJENO 27.06.2018.

Rumunjski veleposlanik u Republici Hrvatskoj NJ.E. Constantin Mihail Grigorie  posjetio je danas, 27. lipnja, Varaždinsku županiju te održao sastanak s županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem, posebnom savjetnicom župana Natalijom Martinčević i zamjenicom gradonačelnika Grada Varaždina Sandrom Malenicom. U pratnji veleposlanika bio je i Narcis Daniel Seiceanu, ministar savjetnik u Rumunjskoj ambasadi.

Veleposlanik Grigorie izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom te naglasio  kako je i prije nekoliko godina bio u posjetu Varaždinskoj županiji te održao sastanak s predstavnicima i Grada i Županije, no nažalost nije došlo do suradnje. Istaknuo je kako vjeruje da će se ovaj puta ta suradnja pokrenuti i dovesti do konkretnih rezultata na obostrano zadovoljstvo. Istaknuo je rezultate koje iza sebe ima župan Čačić, te ga nazvao i legendom.

U svom kratkom izlaganju istaknuo je želju povezivanja županije Bihor koja se nalazi u Rumunjskoj u povijesnoj pokrajini Transilvaniji i glavnog grada Oradea sa Varaždinskom županijom i Gradom Varaždinom te razmjene dobrih iskustava po pitanju gospodarstva, ekonomije i obrazovanja.

U ožujku ove godine župan Čačić u rumunjskom je gradu ARAD-u jednoglasno izabran za novog predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te člana Izvršnog odbora Skupštine europskih regija (SER, engl. Assembly of European Regions), najvišeg upravljačkog tijela SER-a zaduženog za upravljanje ovom organizacijom koja okuplja regije iz čak 35 država, iz Europske unije, ali i izvan EU-a. 

Župan Čačić predstavio je bogatu povijest Varaždina I Varaždinske županije,  ukratko ispričao o rezultatima u godinu dana mandata, a kao činjenicu posebno je istaknuo uspjeh Varaždinske županije u povlačenju EU novca što nas čini daleko najuspješnijom Županijom u Hrvatskoj. Također, istaknuo je važnost povezivanja sličnih zemalja i regija te priliku za gospodarsko povezivanje.  Varaždinska županija ima mnogo toga za ponuditi, a na ovom našem području dijeluju tvrtke koje proizvode za izvoz i tako su otvorene i za suradnju na rumunjsko tržište.    

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica istaknula je spremnost i otvorenost Grada Varaždina za svaku suradnju. Istaknula je kako je Grad Varaždin početkom lipnja predao prijavnicu za drugi krug kandidature Varaždin for European Youth Capital 2021. 

Prvi koraci za zajedničku suradnju dogovoreni su već za rujan kada će se dogovoriti zajednički sastanak između župana i gradonačelnika Varaždinske županije i Grada Varaždina s jedne strane i župana i gradonačelnika Grada Orade-a i Bihor-a s druge strane, te predstavnika gospodarstvenika jedne i druge strane s ciljem povezivanja. 

NAJČITANIJE NOVOSTI