Službeni internet portal Varaždinska županija

Svečanom sjednicom obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

OBJAVLJENO 02.03.2017.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske iz 1992. godine Međunarodni dan civilne zaštite, koji se tradicionalno obilježava prvoga ožujka, postao je i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Od prvoga siječnja 2005. godine civilna zaštita djeluje u sastavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a tim danom i u jedinicama lokalne i područne samouprave.

Tom je prigodom u prostorijama 1. Hrvatskog vatrogasnog zbora u Varaždinu održana svečana sjednica na kojoj je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić kazao kako je 2016. godina bila daleko najmirnija, nije bilo većih problema ni potreba za intervencija za sustavom civilne zaštite. - Svi vi u vašim ustanovama i institucijama uvijek ste bili spremni pomoći i uzimajući u obzir sve logističke probleme, mislim da je spremnost, volja i kvaliteta ljudi koji mogu djelovati u kriznim situacijama u našoj županiji na najvišoj razini. Mogu vam svima samo zahvaliti na suradnji u ove četiri godine u kojima smo radili kvalitetno, a nadam se da će se u slijedećem mandatu riješiti prostori žurnih službi na jednoj lokaciji što bi poboljšalo spremnost tih službi, rekao je tom prigodom načelnik Stožera Alen Kišić.

U nastavku svečane sjednice prikazan je kratak film o sustavu za upravljanje u kriznim situacijama nove generacije, što je ujedno pilot-projekt u kojem je Varaždinska županija jedan od partnera zajedno s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, NATO savezom, MIT Lincoln Laboratory-em i Domovinskom sigurnošću, a sve u okviru programa Znanost za mir i sigurnost.

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije dodijelio je Zahvalnicu za suradnju i pomoć u razvoju sustavu civilne zaštite pročelniku HGSS stanice Varaždin Alenu Rinkovcu. Pročelnik Rinkovec istaknuo je kako je stanica broji 18 članova, imala je u prošloj godini šest intervencija, većinom na području planine Ivanšćice, organizirala je alpinističku i speleološku školu, puno radi na preventivi i redovitom usavršavanju članova kako bi svi stekli status gorskog spašavatelja.

Nakon svečane sjednice, održana je smotra Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina.