Službeni internet portal Varaždinska županija

Najavljeno obilježavanje Svjetskog dana zdravlja

OBJAVLJENO 03.04.2017.

Danas je Županijskoj palači u Varaždinu predstavljen program obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 2017. te Međunarodni SPAHCO projekt. Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2017. održat će se 7. travnja 2017. godine pod motom „Pričajmo o depresiji“, a cilj mu je bolje informiranje javnosti i građana o depresiji, njenim uzrocima i mogućim posljedicama, te mogućnostima prevencije i liječenja. Program obilježavanja najavili su zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Krunoslav Kovačić, dr.vet.med., i njegova zamjenica mr. Irena Stipešević-Rakamarić, dr.med. spec. javnog zdravstva, te Mateja Grizelj, dr.med. i Iva Glavina, dr.med.

Naglasivši važnost održavanja ovakvih manifestacija, zamjenik župana Alen Kišić izrazio je zadovoljstvo činjenicom što je po prvi puta u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja ušao i međunarodni SPAHCO projekt koji je jedan od iskoraka našeg Zavoda.

Doktorica Iva Glavina iz ZZJZ Varaždinske županije istaknula je kako se smatra da će do 2020. godine depresija biti na drugome mjestu po učestalosti obolijevanja, nakon kardiovaskularnih bolesti na razini cijelog svijeta, pa tako i na razini cijele Hrvatske.        

- Obolijevat će dva puta više žena nego muškaraca, pogotovo u području Sjeverozapadne Hrvatske, gdje je učestalost same depresije puno veća nego u južnim krajevima – rekla je doktorica Glavina objasnivši kako je stigma depresije veliki problem, kako na razini cijele Hrvatske tako i na području Varaždinske županije, pogotovo u nerazvijenim, zabačenijim krajevima u kojima je još uvijek sramota pričati o psihičko oboljelim osobama, depresiji i općenito o psihijatriji.

Zamjenica ravnatelja ZZJZ Varaždinske županije mr. Irena Stipešević-Rakamarić, dr.med. spec. javnog zdravstva, u svom obraćanju predstavila je međunarodni SPAHCO projekt (Jači roditelji - zdravije zajednice) s kojim je ZZJZ krenuo u realizaciju 2016. godine, a koji je usmjeren na razvoj inovativnih ICT alata i metodologije za edukatore kojima bi se vršila edukacija roditelja, pružajući im vještine roditeljstva, čineći ih svjesnima važnosti zdravijeg stila života i nudeći im aktivnosti i alate za postizanje tih ciljeva.

- Radi se o projektu koji je usmjeren na jačanje kapaciteta roditelja za zdravstveni odgoj djece, a odnosi se na djecu od 0-18 godina, edukatore, odgajatelje, profesore te sve one koji rade s djecom. Nositelj projekta je Općina Ceutí u Španjolskoj. Partneri dolaze iz 7 različitih zemalja, a u Hrvatskoj je partner naš ZZJZ Varaždinske županije. Tema za međunarodni sastanak koji planiramo u listopadu je „Zdrave zajednice“ i cilj nam je do tada okupiti partnere iz škola, vrtića i bilo kojih pravnih osoba koje žele predstaviti određeni primjer dobre prakse. Kao konačni rezultat projekta trebala bi nastati dva proizvoda: aplikacija za zdravstveno prosvjećivanje te online igrica u kojoj bi roditelji igrajući se sa svojom djecom promovirali zdravlje i zdrave životne navike - rekla je zamjenica ravnatelja ZZJZ Stipešević-Rakamarić dodoavši kako će Zavod predstaviti i akciju „Hodanjem do zdravlja“, projekt „Roditeljski nadzor u zaštiti mentalnog zdravlja i prevenciji ovisnosti“ koji se provodi s PU varaždinskom te projekt „Mali i zdravi“ namijenjen najstarijoj vrtićkoj populaciji, a koji se odnosi na zdravstveno odgojne priče za koje se nadamo da će biti tiskane kao slikovnice.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Krunoslav Kovačić, dr.vet.med., osvrnuo se na financijsko izvješće ZZJZ te projekte koji se planiraju u 2017. godini.

- Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije u 2016. godini poslovao je sa viškom novčanih sredstava u iznosu od 540 tisuća kuna, a čija glavnina će se rasporediti u daljnji razvoj svih djelatnosti u ZZJZ. Ove godine naglasak je stavljen na nabavu aparata za zdravstvenu ekologiju, a planiraju se i europski projekti, projekt „Gerontologije“ te projekt „Zaštita građana Romskih manjina“ koji imamo sa Zavodom za javno zdravstvo iz Međimurske županije –  istaknuo je ravnatelj Kovačić.

Podsjetimo, povodom osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije 7. travnja 1948. godine posebna pozornost posvećuje se svake godine obilježavanju Svjetskog dana zdravlja, čime se na globalnoj razini želi ukazati na važnost određenog zdravstvenog problema i obavijestiti širu društvenu zajednicu. Svjetski dan zdravlja ujedno je i prigoda za dodatnu promociju zdravlja organiziranjem raznih događaja i javnozdravstvenih akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti.