Službeni internet portal Varaždinska županija

U Županijskoj palači predstavljen projekt Specijalističko usavršavanje doktora medicine u Domu zdravlja Varaždinske županije vrijedan 14,8 milijuna kuna

OBJAVLJENO 07.05.2018.

Projekt Doma zdravlja Varaždinske županije vrijedan 14.780.578,88 milijuna kuna predstavljen je danas, 7. svibnja u Županijskoj palači Varaždinske županije. Riječ je projektu Specijalističko usavršavanje doktora medicine u Domu zdravlja Varaždinske županije kojim se sufinancira sveukupno 14 specijalizacija doktora medicine i to sedam liječnika obiteljske medicine, tri liječnika iz područja pedijatrije, tri liječnika iz područja ginekologije i opstetricije i jedan liječnik iz kliničke radiologije.

- Projekt je počeo sa prvom specijalizacijom prošle godine u srpnju i to specijalizacijom dr. Šalig iz pedijatrije, svi ostali specijalizanti započeli su svoje specijalizacije u prosincu prošle ili siječnju ove godine - naglasila je Romana Rogina, voditeljica projekta iz Doma zdravlja.

Na današnjoj uvodnoj konferenciji prisustvovali su i specijalizanti i njihovi mentori.
- Oduvijek sam htjela specijalizirati pedijatriju, a s obzirom da sam iz Novog Marofa ovo mi je prilika da struku koju volim radim na domaćem terenu. Specijalizaciju sam započela u siječnju ove godine i do sada imam zaista dobra i lijepa iskustva - rekla je Mateja Šegović, specijalizantica pedijatrije.

- Radim na terenu po ambulantama primarne prakse, posla ima puno te većim dijelom radim po ruralnim ambulantama. Bez potpore Županije i države ne možemo ništa stoga smo zahvalni Domu zdravlja Varaždinske županije što je plasiralo ovaj projekt na natječaj i što smo na taj način mogli pristupiti financiranju naše specijalizacije, rekao je Ivan Poljak - specijalizant obiteljske medicine.

Župan Radimir Čačić naglasio je važnost ovog projekta za Varaždinsku županiju.

- Ovaj projekt je izvanredan i po namjeni i po iznosima. Osigurana je specijalizacija za 14 liječnika, a njegova ukupna vrijednost je 14, 8 milijuna kuna. Za financiranje specijalizacija Ministarstvo zdravstva ukupno je dodijelilo 74 milijuna kuna bespovratnih sredstava za 17 domova zdravlja i zavoda za hitnu medicinu, čime će se financirati ukupno 82 specijalizanta na primarnoj razini zdravstvene zaštite. Dom zdravlja Varaždinske županije dobio je najviše novca od svih zdravstvenih ustanova, odnosno 20% od ukupno dodijeljenih sredstava - rekao je župan Čačić.

Naglasio je važnost edukacije i ulaganja u liječnike koje nažalost gubimo, jer im ne pružamo uvjete za napredovanje i financijsku podršku na odgovarajućoj razini. Istaknuo je da ga posebno veseli pogled na mlade ljude koji su željni znanja, te su spremni svakodnevno se educirati i nadograđivati.

Podsjetimo, Dom zdravlja Varaždinske županije, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zapošljavanje zaključili su dana 15.veljače 2018. godine ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Svrha ovog projekta je poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti povećanjem ulaganja u razvoj ljudskih potencijala u zdravstvenoj zaštiti.

Cilj ovog projekta je poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u ruralnim i nerazvijenim područjima Varaždinske županije, a edukacijom više liječnika po pojedinim područjima smanjuje se i upućivanje pacijenata u bolnice, te se osigurava veća učinkovitost u pružanju usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini i kontinuitet iste.

Ovaj projekat Doma zdravlja Varaždinske županije prijavljen je u studenom 2017. godine. Za financiranje specijalizacija u okviru Poziva, Ministarstvo zdravstva osiguralo je iznos od ukupno 187 milijuna kuna bespovratnih sredstava, od čega je 85% iz Europskog socijalnog fonda, a 15% predstavlja nacionalno sufinanciranje iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Na današnjoj uvodnoj konferenciji uz župana Čačića, sprecijalizante i mentore prisutan je bio i ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec, dr. Dragica Kramarić načelnica sektora za primarnu zdrastvenu zaštitu u Upravi za medicinsku djelatnost.

NAJČITANIJE NOVOSTI