Službeni internet portal Varaždinska županija

U Palači Herzer održan simpozij povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti

OBJAVLJENO 28.11.2017.

Danas je u Palači Herzer u Varaždinu u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Udruge apstinenata "Hrabrost" i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za liječenje ovisnosti KBC "Sestre milosrdnice održan simpozij pod nazivom „Interdisciplinarni pristup u zaštiti mentalnog zdravlja, prevenciji i liječenju ovisnosti“. Simpozij se održao povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenog do 15.prosinca, a naglasak je stavljen na promicanje nepijenja alkohola.

Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti.

- U posljednjih deset godina u Varaždinskoj županiji imamo stabilan trend i po pitanju liječenih ovisnika, i po pitanju novo pridošlih. Najbolji je pokazatelj stanja bolesti ovisnosti u Županiji broj novooboljelih, a mi godišnje imamo dva do tri nova heroinska, dakle opijatna ovisnika što je sasvim malo, rekla je dr. Irena Stipešević Rakamarić,

- Važna je značajna suradnja službi sa svim zdravstvenim institucijama, ali i s civilnim udrugama i korisnicima zdravstvene zaštite, odnosno onima kojima je pomoć najpotrebnija, njihov angažman i osnaživanje upravo njih, kako bi preuzeli odgovornost za vlastito zdravlje, naglasila je Danijela Štimac iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Potporu u ime Varaždinske županije iskazali su zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat.

Zamjenik Paljak obratio se prisutnima te je tom prigodom istaknuo je kako je važno da govoriti o problemima ovisnosti, u sklopu mjeseca borbe protiv ovisnosti. 

- Dajemo potporu i Udruzi Hrabrost, udruzi liječenih alkoholičara koji rade s ciljem nastavaka liječenja, rehabilitacije i resocijalizacije alkoholičara i njihovih obitelji. Svako stanje koje odudara od racionalnog dovodi nažalost do neslobode – rekao je zamjenik Paljak te je napomenuo kao je neki dan obilježen i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u kojima je alkohol često glavni okidač. 

NAJČITANIJE NOVOSTI