Službeni internet portal Varaždinska županija

Upriličen prijem za direktoricu Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj

OBJAVLJENO 03.02.2017.

U Županijskoj palači danas je upriličen prijem za delegaciju Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Republici Hrvatskoj, na čelu s direktoricom Sonjom Holocher-Ertl, ujedno i savjetnicom za trgovinske odnose. Tročlanu delegaciju primio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar sa suradnicima, zamjenikom župana Alanom Košićem, pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije mr. sc. Jelenom Zrinski Berger. Riječ je o prvom službenom posjetu Sonje Holocher-Ertl Varaždinskoj županiji nakon što je početkom rujna prošle godine preuzela dužnost direktorice Ureda u Zagrebu.

Župan Predrag Štromar je u uvodnom dijelu goste upoznao s osobitostima Županije te im zahvalio na iskazanom interesu za međusobnu suradnju. Istaknuo je tom prilikom kako je Varaždinska županija najkonkurentnija županija, a sjeverozapad Hrvatske najkonkurentnija regija u Republici Hrvatskoj.

- Nekada je Varaždinska županija bila županija sa samo radno intenzivnom proizvodnjom - tekstil, obuća, koža. Bilo je zaposleno jako puno radnika koji su imali jako mala primanja, a politika obrazovanja zapostavljala je Sjever Hrvatske. Izuzetno se puno ulagalo u komunalnu infrastrukturu koja je danas među najboljima u Hrvatskoj, a u međuvremenu se počelo jako ulagati i u obrazovanje – rekao je župan Štromar.

Također je istaknuo kako je u 2015. godini Županija ostvarila pozitivnu bilancu od tri milijarde kuna, a vodeći partneri u vanjskotrgovinskoj razmjeni bile su zemlje Europske unije. Prema veličini poduzetnika dominiraju mala i srednja poduzeća koja čine 99,6 posto svih poduzeća u Županiji, zapošljavaju 69,1 posto svih zaposlenih u gospodarstvu i ostvaruju 59,3 posto prihoda Županije, a udio zaposlenih u gospodarstvu Županije u ukupnom broju zaposlenih na državnoj razini je 4,6 posto. Važno je spomenuti kako u gospodarskoj strukturi Županije prevladava prerađivačka industrija koja zapošljava 54 posto svih zaposlenih u gospodarstvu, ostvaruje 54 posto ukupnog prihoda i čini 86 posto ukupnog izvoza Županije.

Direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Republici Hrvatskoj Sonja Holocher-Ertl naglasila je da je namjera Ureda dodatno unaprijediti odnose između dviju zemalja pri čemu kao glavne prednosti Hrvatske, ali i Varaždinske županije, vidi kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu.

- Austrijske tvrtke aktivno podupiremo pri ulasku na hrvatsko tržište te obradi istog. Također, pratimo razvoj tržišta te redovito organiziramo i susrete austrijskih i hrvatskih gospodarstvenika. Kao predstavnici austrijskog gospodarstva prisutni smo na vodećim sajmovima u Hrvatskoj, a hrvatskim tvrtkama nudimo podršku prije svega pri pronalasku austrijskih dobavljača/proizvođača ili austrijskih poslovnih partnera neke druge vrste – rekla je direktorica Holocher–Ertl te dodala kako interes za investiranje raste i kako se raduje nastavku suradnje s Varaždinskom županijom.