Službeni internet portal Varaždinska županija

Uskoro kreće izgradnja novog objekta sa 72 kreveta

OBJAVLJENO 27.03.2017.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., danas su obišli Službu za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu. S njima je bio i bivši sanacijski upravitelj bolnice Mladen Smoljanec.

Župan Štromar tom je prilikom najavio kako će radovi na izgradnji novog objekta sa 72 kreveta za palijativnu skrb početi uskoro, a vrijednost projekta je 51,5 milijuna kuna.

- Postali smo centar palijative za sjever Hrvatske i dobili odobrenje Ministarstva zdravstva jer smo najbolji i najkvalitetniji i tu će se palijativa najviše razvijati. Dobili smo dodatna sredstva, posebno preko fonda Europske unije i za mjesec dana bi trebala krenuti izgradnja objekta sa još 72 kreveta kako bi nadoknadili sve potrebe za palijativnu skrb. Do sada se napravilo izuzetno puno, uredili su se svi paviljoni i uvjeti su odlični – rekao je župan Štromar te komentirao izjavu saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Križanića.

- Nije mi jasno kako saborski zastupnik Križanić može reći da ga je sram doći u bolnicu u Novi Marof. Vidjeli smo ovdje posjetitelje bolesnika koji su pohvalili medicinsko osoblje i uvjete koji su odlični koliko mogu biti za palijativnu skrb jer znamo da su to posljednji, najteži dani u životu. To je jedna od najljepših bolnica u Hrvatskoj i nikoga ne bi trebalo biti sram doći ovdje. Posebno ako znamo da ćemo uložiti 51 milijun kuna, ne samo u 72 kreveta nego i u opremu i dijagnostičke aparate – istaknuo je župan Štromar te pohvalio bivšeg sanacijskog upravitelja bolnice Mladena Smoljanca, kao i sadašnjeg ravnatelja OB Varaždin Nenada Kudelića.

- Izuzetno mi je da drago što su za mandata sanacijskog upravitelja Smoljanca pripremljeni projekti te uređeni paviljoni. To je odlično odradio. Da nije bilo njega sada ne bi mogli ići u ovaj projekt jer je pripremio projektnu dokumentaciju, odradio javnu nabavu i izabrao izvođača. Imali smo imovinsko-pravni problem kojeg je riješio novi ravnatelj bolnice dr. Kudelić. Od Ministarstva regionalnog razvoja za dva do tri tjedna očekujemo odobrenje da se može ići u izgradnju – zaključio je župan Štromar.

Ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., je dodao kako više ne postoje prepreke za aplikaciju projekta i početak gradnje u Novom Marofu.

- U Hrvatskoj se sve veća važnost pridaje upravo tom palijativnom dijelu medicinske skrbi. Hrvatsko stanovništvo stari i palijativa je vrlo važan segment. Mi smo to prepoznali. Ulažemo, planovi su veliki i Novi Marof se treba profilirati kao vodeća ustanova u Hrvatskoj upravo po pitanju palijative. U izgradnji je spojni objekt između dva odjela. Parcijalno je izgrađen, izgrađeni su temelji, a ostatak se treba financirati iz sredstava EU fondova. Problematični su bili imovinsko-pravni odnosi i više ne postoji prepreka za aplikaciju prema europskim fondovima. Uskoro očekujem početak gradnje – rekao je ravnatelj bolnice Kudelić.

Inače, novi objekt funkcionalno će povezati dva postojeća odjela. Izgradnjom spojnog objekta i internom prometnicom osigurat će se pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, a novi će objekt biti izgrađen sukladno načelima energetske učinkovitosti. Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof ima 300 kreveta od kojih je 37 u mreži palijativne skrbi. Izgradnjom objekta kapacitet će biti povećan za 72 bolesnička kreveta namijenjena palijativnim bolesnicima.

Na kraju obilaska bolnice župan Štromar i ravnatelj Kudelić čestitali su socijalnoj radnici bolnice Miljenki Šimec, mag. soc. rada, na nedavno dobivenoj nagradi - Plaketi Hrvatske udruge socijalnih radnika za doprinos razvoju profesije socijalnog rada i općem dobru u lokalnoj zajednici.